Наливат над 1 млн.лв в порутен мост и подкопани брегове

Над  1 млн.лв ще бъдат вложени за възстановяването на порутен мост и подкопани брегове на река Янтра между горнооряховските села Върбица и Горски Долен Тръмбеш. Това съобщи пред "Труд" кметът на Горна Оряховица инж.Добромир Добрев. Градоначалникът обясни, че в края на 2014 г. от държавната хазна са отпуснати за моста 520 000 лв. и още толкова пари за укрепването на бреговете.

Двете суми от по половин милион лева са дадени на кметството в железничарския град, което ще се заеме с реконструкцията на съоръжението и на "Напоителни системи", които пък имат ангажимент да спрат ерозионните процеси и "изяждането" на бреговата ивица.

"Средствата вече са преведени на общината от Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към Министерския съвет след дълго чакане", каза инж.Добрев.

 С пропадането на моста бе прекъсната връзката между Горски Долен Тръмбеш и Върбица. Най-потърпевши се оказаха децата от Горски Долен Тръмбеш. Заради блокираното движение по трасето, учениците бяха принудени да пътуват по заобиколен маршрут през село Драганово до  училището  във Върбица. Обходният път обаче удължава пътуването им с по около 40 км в едната посока.

Преминаването по моста бе невъзможно особено след като при проливни дъждове през май и юни миналата година в конструкцията му зейна огромна дупка.

От брода се откъсна цяло парче от около 1,5 метра. Устоите му пък бяха разклатени. "Пороите задълбочиха проблема, тъй като районът е свлачищен. Свлачището е от години и при всеки по-обилен валеж се активизира, като създава опасност за хората и автомобилите", казват кметовете на засегнатите селища.

До края на януари ще бъде обявена обществената поръчка за избор на фирма, която да възстанови пропадналия мост.

"След провеждане на процедурата ще започне строителната дейност, като се надяваме тя да стартира до април. Намеренията ни са съоръжението да бъде пуснато в експлоатация за предстоящата учебна година", подчерта инж.Добромир Добрев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони