“Тринадесетият апостол” реди библейски пъзел

Холивуд ще екранизира романите на Том Егеланд

Кой е тринадесетият апостол? Защо тайните служби на няколко страни се интересуват от археологически разкопки? Какво би станало, ако се промени представата ни за религията?

Отговорите на тези въпроси са в книгата "Тринадесетият апостол" на Том Егеланд. След пет бестселъра и световен медиен шум около факта, че две години преди "Шифърът на Леонардо" издава книга със същите герои и сюжет ("Краят на кръга"), норвежкият журналист и писател си спечели имиджа на автор, чийто прах диша Дан Браун. В момента продуценти от Холивуд са обърнали поглед към него и са се заели да пренесат на големия екран хита му "Евангелието на Луцифер". След това същата съдба очаква и другите четири романа на Том Егеланд с постоянен главен герой Бьорн Белтьо.

В "Тринадесетият апостол" срамежливият, но гениален археолог и изследовател на исторически загадки Бьорн Белтьо получава загадъчно послание и странен ключ от колежката си Виктория, която е в кома след тежък инсулт. То е написано от нея още преди години, но тя го е оставила за по-младия си колега с изричната заръка да му бъде предадено след смъртта й.

Опитвайки се да разгадае какво се крие зад това, Белтьо открива в кабинета снимки и документи от археологическа експедиция в Израел през 1977-1978 г., за която Виктория никога не е говорила. Оказва се, че преди 35 години в Капернаум, в библейските земи, е открита гробница. А скритото в нея би променило представите на съвременните хора за религията и цивилизацията ни.
"Тринадесетият апостол", Том Егеланд, ИК "Персей", 448 стр., 14,40 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура