На 21 април 2018 да почерпят

Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Цените на частните уроци паднаха преди изпитите

Цените на частните уроци за подготовка по различните предмети за националните изпити са паднали чувствително в сравнение с предните години, установи проверка на „Труд”.

В момента 60-минутно обучение по математика или български език струва от 5 до 8 лева. Много рядко педагозите вземат по 12 лева за същото време за решаване на задачите. Същата сума вземат и колегите им по български език и литература. Допреди година тя бе между 10 и 15 лева при топ учителите.

Цените на заниманията по чужди езици също са по-ниски – вместо обичайните по 20 лева за подготовка сега има занимания и по 10, и по 15 лева. Средно 6-8 лева са цените по останалите предмети, по които се държат матури.

Основната причина е, че голяма част от родителите нямат възможност да плащат за допълнителното обучение и педагозите се принудиха да намалят таксите на свой ред, разказаха експерти по темата. Те не скриха, че другият мотив е, че тестовете, които се дават на изпитите от националното външно оценяване, не изискват допълнителни занимания. Конкуренцията на големите частни школи също била голяма, а самите те пък редовно предлагат промоции и отстъпки, за да си осигурят достатъчно клиенти. Цената на урок в школа излиза под 6 лева. Или подготовката по един предмет за миниматура след 7-и клас излиза между 300 и 400 лева. Цялостната подготовка за матурата също излиза толкова.

Изпитите тази година за седми клас и за завършване на гимназия са на 20 и 22 май съответно по български език и по математика. 

Подготвителни курсове за вузовете през почивните дни

Между 300 и 500 лева излиза подготвителният курс във висшите училища за кандидат-студентите. В почти всеки факултет на вузовете има преподаватели, които организират занимания за бъдещите първокурсници. Цената им е от 260 до 500 лева.

Повечето от лекциите са през почивните дни, а интензивните курсове за втората лятна изпитна сесия са през пролетната ваканция. Тя е от 8 до 13 април. Софийският университет ще приема документи на кандидат-студенти от 23 февруари до 13 март за първата изпитна сесия. Първата изпитна дата е на 22 март.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.