Експерт: България не е изолирана от кръга държави, заплашени да са следващите жертви на радикалния ислям

"България не е изолирана от кръга държави, заплашени да са следващите жертви на радикалния ислям". Това каза пред TV7 експертът по национална сигурност проф. Димитър Йончев.

Той обясни, че случилото се във Франция трябва да бъде ясен сигнал за родното разузнаване и контраразузнаване да не подценява предупрежденията на партньорските служби.

"Атаката в редакцията на "Шарли Ебдо" е лишена от почерка на ислямистките терористични актове. Двамата нападатели са маскирани като членове на специалните части, вършат работата си професионално, въоръжени са с автомати, но вместо да заличават следи - оставят личните си карти в автомобила, с който бягат. Не е изключено България отново да стане жертва на атентат с цел да бъде замесена в процеси между трети страни, какъвто вероятно беше случаят с взривения автобус с израелски туристи в Бургас. За това отговорност имат и политиците", смята проф. Йончев.

"В повечето страни от Западна Европа имиграционните вълни преди години са дали възможност за зараждане на радикален ислям от вътре. В България мюсюлманското население обаче от столетия е част от родното общество. Проблемът у нас е, че през последните 25 години родното разузнаване е заклеймено като функция на тоталитарната власт. Това, както и липсата на средства са отслабили неговата дейност", смята експертът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини