Eвропейски лидери се влючват в шествието в Париж днес

Редица европейски лидери ще се включат днес в шествие в подкрепа на Франция в Париж, след като през последните няколко дни в резултат на терористични нападения от ръцете на ислямски екстремисти загинаха 17 души. Премиерът Бойко Борисов също е потвърдил, че ще присъства на шествието. Това съобщиха от правителствената информационна служба. С присъствието си на шествието, той ще изрази солидарността на България с френския народ.

Маршът в Париж ще се проведе в знак на протест срещу действията на ислямистите и най-вече кървавия разстрел в редакцията на сатиричния седмичник „Шарли ебдо”, при който загинаха 12 души.

Според допитване на центъра за изучаване на общественото мнение Odoxa, повечето французи не изпитват страх във връзка с активизирането на радикалните ислямисти във Франция. Отбелязва се, че 81% от френските граждани са готови да излязат на улицата, за да подкрепят роднините и близките на убитите в редакцията на „Шарли ебдо“.

Президентът на центъра Гаел Слиман допуска възможността в шествието да участват над 1 милион души.

За намерението си да участват в парижката акция уведомиха редица европейски държавни и правителствени лидери и ръководители на международни организации. Големият републикански марш е организиран по призива на почти всички политически, профсюзни и религиозни ръководители.

До френския президент Франсоа Оланд ще застанат германският канцлер Ангела Меркел, италианският премиер Матео Ренци, министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън, председателят на Европейския съвет, ръководителите на Европейския съюз Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер, Мартин Шулц, Федерика Могерини, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, испанският министър-председател Мариано Рахой. Пресслужбата на полския премиер Ева Копач оповести, че тя ще бъде там. Делегацията на Руската федерация ще бъде водена от министъра на външните работи Сергей Лавров.

Участие в шествието ще вземе и румънският президент Клаус Йоханис, а премиерът Виктор Понта приветства факта, че страната ще бъде представена на най-високо ниво. „Ние сме със семействата на жертвите, с френския народ, с всички, които вярват в нашите фундаментални ценности”, написа в профила си във Facebook Понта. В Париж за шествието за солидарност с Франция ще бъде и турският министър-председател Ахмет Давутоглу. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се е обадил на френския си колега Франсоа Оланд, за да изрази солидарността на Турция с Франция след нападението срещу” Шарли ебдо”, съобщи турското англоезично издание “Хюриет дейли нюз”.Турският държавен глава също така е поднесъл съболезнованията си на семействата на убитите при атентата срещу седмичника. Украинският президент Петро Порошенко също съобщи в Туитър, че ще участва в марша.

Предвидени са митинги и в други градове на Франция. В Парижкия район през следващите седмици ще остане в сила най-високата степен на готовност за борба с тероризма, въведена в сряда, а мерките за сигурност ще бъдат затегнати още повече след терористичните атаки от последните дни, съобщи френският вътрешен министър Бернар Казньов, цитиран от АФП. „Изложени сме на рискове, като имаме предвид събитията. Затова е важно планът Вижипират, чиято най-висока степен бе въведена в областта Ил дьо Франс и по силата на който в останалата част от страната са в сила специални мерки, да бъде подсилен през следващите седмици”, каза министърът след кризисното заседание тази сутрин, свикано от президента Франсоа Оланд.

Казньов подчерта, че са взети всички необходими мерки за гарантиране на сигурността на утрешното шествие за солидарност с Франция в Париж, в което ще участват чужди държавници. За целта са мобилизирани хиляди полицаи и допълнително хиляди войници.

Президентът на САЩ Барак Обама изрази надежда, че непосредствената заплаха от последните терористични нападения в Париж вече е неутрализирана, и обеща подкрепата на САЩ за френския народ, предаде Ройтерс. “Искам френският народ да знае, САЩ са с вас днес, ще бъдат с вас и в утрешния ден”, заяви Обама по време на посещение в Тенеси.

“По улиците на Париж светът отново видя за какво се застъпват терористите: те нямат какво да предложат освен омраза и човешки страдания. А ние се застъпваме за свободата и надеждата, както и за достойнството на всички хора. И именно това символизира пред света Париж”, допълни още американският президент.

Във Франция и вчера продължиха многохилядните шествия в памет на загиналите и в знак на протест срещу действията на терористите. Междувременно стана известно, че “Ал Кайда на Арабския полуостров” е организирала нападението срещу “Шарли ебдо” в Париж “като отмъщение за честта” на ислямския пророк Мохамед, предаде АП.

Поне единият от двамата братя, замесени в нападението, е пътувал до Йемен през 2011 г. и или е получил обучение, или се е бил на страната на групировката по данни на американски и йеменски длъжностни лица. Според анализ на американското разузнаване единият от братята, Саид Куаши, е бил обучаван, за да се върне у дома и да извърши нападение. Ако това се потвърди, нападението ще бъде първият път, в който йеменският клон на “Ал Кайда” извършва операция на Запад, след поне два предишни опита.

Малко след това висшият духовник в групировката Шейх Харис ан Надхари разпространи запис на страницата й в Twitter, в който коментира “благословения рейд в Париж”. Надхари заклеймява “мръсните” французи и ги нарича “глави на безбожието, които обиждат пророците”. Той хвали “героя муджахидин”, за когото заявява, че “им е дал урок и им е показал пределите на свободата на словото”. Надхари не изразява директно поемане на отговорност за нападението, но казва: “Как може да не се борим с онези, които обиждаха нашия пророк, очерняха нашата религия и се биха с правоверните”. Той се обръща към французите с думите: “За вас е по-добре да спрете да удряте мюсюлмани, за да можете да живеете в мир. Но ако само искате война, тогава ликувайте, няма да се радвате на мир, докато водите война срещу Бог и пророците му и се биете с мюсюлмани”.

Засега не е ясно защо Надхари не казва директно, че “Ал Кайда на Арабския полуостров” (АКАП) стои зад нападението. Членът на АКАП заяви за Асошиейтед прес, че групировката е забавила официалната декларация за поемане на отговорност от “съображения за сигурност”. “Ръководството на АКАП е организирало операциите и те са подбрали внимателно своята цел”, посочва членът на АКАП. По думите му Франция е взета на прицел “заради очевидната си роля във войната срещу исляма и потиснатите страни”.

Свидетели на нападението от сряда в Париж припомниха, че Саид Куаши, по-големият от двамата братя, които щурмуваха офисите на “Шарли ебдо”, засвидетелствал вярност към йеменската групировка по време на атаката. Ден преди това отговорност за това пое и групировката „Ислямска държава”.

Очаквайте подробности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят