Гадна работа! 10-те най-тежки професии за 2014-а

В началото на всяка година, когато се върнем на работа след коледната ваканция, обикновено ни налягат тежки мисли: “Как можах да се забия в най-тъпата професия! Не стига, че бъхтя като вол и живея в стрес, ами и получавам толкова малко пари!”


 Ако сте сред тези провесили нос труженици, ще ви запознаем с няколко изследвания за най-ужасните и най-благите професии в света, направени от американското бюро по трудова статистика, както и с данните от българския трудов пазар. Може пък да се окаже, че не сте най-зле или да получите осенение накъде да поемете, ако не издържате повече на сегашното си работно място.


Бегъл исторически поглед ще ви утеши навярно, че през вековете хората са упражнявали далеч по-гнусни и опасни занятия: в Древния Рим е имало опитвач на храната на императора заради опасността от смъртоносна отрова, а във Франция през средните векове - ловец на пиявици, който влизал бос в блато и се оставял гадините да се впият в месото му.

CareerCast - водещият американски сайт за свободни работни места, публикува годишната класация за най-добрите и най-скапаните професии на 2014 г. Оценката се прави по данни, събрани от бюрото по трудова статистика на САЩ за 200 най-популярни занятия по 4 критерия: стрес, риск, доход, работна среда.


Най-лошата професия е най-зле платената и най-опасната. В Америка това са дървосекачите. На второ място е професията на репортера във вестник. Тя е силно стресова и зле платена. Малко по-добре е да си военен. Безкрайните военни мисии и операции на американските войски в чужбина определят тази професия като тежка и зле платена, понеже парите не компенсират травмите и рисковете. Да си таксиметров шофьор също хич не е добре. Хората зад волана особено в големите градове често са жертви на криминални престъпления.


След тях в класацията са тв новинарите и главните готвачи в ресторантите заради огромния стрес. В по-добра среда се оказва, че работят боклукчиите и пожарникарите. Те са чак на 8-о и 9-о място в класацията. В Англия сред най-стресовите професии е и тази на учителите в гимназиите.

 

Най-смъртоносна професия е строител 

МИШЕЛ ГУТСУЗЯН

Строител е най-смъртоносната професия в България. Това показва статистиката на Националния осигурителен институт за трудовите злополуки. През първото деветмесечие на 2014 г. при инциденти на работното място са загинали 13 строители, а повече от 160 са сериозно пострадали. Най-често причината за фаталния изход е падане от голяма височина, както и фактът, че през последните години професията се практикува от хора без квалификация.


От януари до края на септември общо при трудови злополуки у нас са загинали 68 души. Статистиката до края на 2014 г. ще е още по-черна заради инцидента във военния завод “Миджур” през октомври, когато загинаха 15 работници. С най-лошо здравословно състояние у нас са учителите, лекарите, социалните работници и миньорите. Практикуващите тези професии страдат най-често от стрес, преумора, тревога и безпокойство, показва изследване на условията на труд в България. Полицаите, пожарникарите, шофьорите и строителите също се подлагат на риск всеки ден. Най-застрашени от насилие са лекарите и социалните работници. Потърпевши са повече от 10% от упражняващите тези професии. Средната опасност за останалите браншове е 5 пъти по-малка. Рискът от насилие и тормоз на работното място е най-висок в здравеопазването, ВиК сектора, хотелите, ресторантите и транспорта.


 Най-дискриминирани заради възрастта си се чувстват държавните служители. Учителите най-често се оплакват от оглушаване. За шивачките основни проблеми са нарушеното зрение и болките в гърба и кръста. Чистачите често се контузват при подхлъзване на мокър под.

Учим най-често за готвач и за фризьор

Шофьори, монтьори, охранители, фризьори, козметици - това са най-предпочитаните професиии, по които се обучават българите, след като завършат училище. Това показват данните на Националната агенция за професионално образование и обучение. Всяка година десетки хиляди безработни и работещи се записват в курсове, за да станат по-конкурентни на пазара на труда, показва статистиката на Агенцията по заетостта. Освен за готвачи, маникюристи, техници, бояджии и фаянсаджии все по-търсено е обучението за уеб дизайнери.
Курсовете се финансират по оперативната програма “Развитие на човешките ресурси” или от националния бюджет. Няма данни обаче колко от безработните си намират работа това.

Най-странната: дегустатор на кучешка храна

Филип Уелс има странна професия и дори не се оплаква от нея. Той е дегустатор с тънко небце, но изпробва не шампанско или хайвер, а кучешки и котешки храни за реномирана фирма.


Първо отваря консервата, после я помирисва и накрая я опитва, като целта е да установи дали съставките в рецептата са добре балансирани. Особено му допадат сухите кучешки бисквити. Твърди, че храната за домашните любимци хич не е лоша. Според регулациите на Великобритания менютата се изготвят с продукти, годни и за човешка храна.


Най-важната задача на Уелс е да одобрява или отхвърля нови рецепти. Някои били направо ужасни и му се повръщало само като ги помирише - дори не ги вкусвал, направо ги отрязвал. Дали вкусът на дегустатора е близък до този на животните? Явно да, щом пазарът потвърждава неговите заключения.

10-те най-благи

Най-приятните и добре платени професии са в областта на науката и технологиите.
На 10-а позиция в тази класация е професията на логопеда. Тези специалисти са много търсени и доста добре платени. Те изпитват и огромно удовлетворение от резултатите на своя труд. В работата им няма стрес, доволни са от живота си.
 Още по-добре са рехабилитаторите. Те също са удовлетворени от плодовете на своя труд, тъй като виждат напредъка на пациентите си. Много добре платена работа в добра работна среда.


Системните администратори, които поддържат компютърните системи на фирми и учреждения, са с едно място по-нагоре в класацията. Програмистите са изключително добре платени и много търсени. Но в Америка дори от тях по-добре живеят зъболекарите. Това е най-благата професия по критериите за стрес и риск, понеже такива фактори в зъболекарския кабинет не се наблюдават.


Преподавател по правоговор за радио и тв водещи е следващата много добра професия, изпреварват я статистиците, които преценяват рисковете и изготвят прогнози за застрахователни дружества. Тях пък превъзхождат по заплащане и спокойствие заетите с чиста статистика в научните институти.


В челото на класацията за кефска професия са преподавателите във ВУЗ, а най-най-добре си живеят математиците. Те получават и най-големите пари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл