Парламентът подхваща съдебната реформа и банките

Стратегията за съдебната реформа и промени във финансовото законодателство се очертават като първите задачи на парламента след дългата зимна ваканция. Депутатите се събират в сряда, а първият пленарен ден се очаква да мине в деклариране на готовност за конструктивна работа от страна на повечето парламентарни групи.

Една от основните задачи, която трябва да свършат народните избраници, е да обсъдят т.нар. стратегия за съдебна реформа, която бе гласувана от Министерския съвет дни преди Коледа. Тя представлява план какво трябва да се случи в сектора в следващите седем години. До лятото трябва да бъдат предложени и промени по ключовите закони.

Още преди празниците силовият вицепремиер Меглена Кунева (РБ) обяви, че настоява всички политически сили да се заемат със съдебната реформа преди мониторинговия доклад за страната ни, който Брюксел трябва да публикува в края на януари. Очакванията за него отново са да има сериозни критики към българските власти заради бавещата се съдебна реформа.

Парламентът трябва да се заеме и със синхронизиране на българското законодателство за банките с европейското. Очакват се промени в Закона за гарантиране на влоговете, така че гарантираните депозити до 196 000 лв. да се изплащат до 7 дни от датата, в която вложителите нямат достъп до тях. Сега те се изплащат до 20 дни от отнемането на лиценза на изпадналата в затруднения банка.

Ликвидацията на БДЖ и проблемите с бежанците от Сирия ще бъдат темите, по които опозицията от БСП ще иска да се даде гласност след ваканцията. Опозицията ще работи и за увеличаване на доходите, отпадане на плоския подоходен данък и създаване на по-добри условия за малкия и средния бизнес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика