На 17 декември 2018 да почерпят

Дидо от Д2 е големият победител във Фермата Съединение

Пет станаха жертвите на стрелеца от Страсбург

Невена Коканова открива Димитър Маринов преди Спилбърг Грандамата на българското кино е първата учителка на звездата от холивудския фаворит „Зелена книга“

Звезден финал на „Фермата“, Дидо от Д2 и Ваня отвяха Росица и Роман 

Порошенко: Няма да се удължава военното положение в Украйна, освен в случай на нападение от Русия

Медицински хеликоптер се разби в Португалия, четирима души загинаха

Льо Пен бие Макрон на президентски избори Сондаж отреди на крайнодясната лидерка 27% от гласовете

Гъста мъгла отменя полети в Холандия

Миле Китич слуша Фики в дома си

Катар има намерения да увеличи дяловото си участие в Дойче Банк

Израелци искат анексия на част от Западния бряг Депутати и министри се включиха в демонстрация на заселници

Каракачанов дава на съд за клевета бившия шеф на дирекция „Българско гражданство“ Катя Матева 

БНБ съветва: Банките да затегнат кредитните условия Предупреждават, че при вдигане на лихвите ще се увеличат лошите заеми

Поръчваме по интернет стоки от столични пазари Планира се ремонт на Женския пазар и първият пазар изцяло за български стоки

Парламентът подхваща съдебната реформа и банките

Стратегията за съдебната реформа и промени във финансовото законодателство се очертават като първите задачи на парламента след дългата зимна ваканция. Депутатите се събират в сряда, а първият пленарен ден се очаква да мине в деклариране на готовност за конструктивна работа от страна на повечето парламентарни групи.

Една от основните задачи, която трябва да свършат народните избраници, е да обсъдят т.нар. стратегия за съдебна реформа, която бе гласувана от Министерския съвет дни преди Коледа. Тя представлява план какво трябва да се случи в сектора в следващите седем години. До лятото трябва да бъдат предложени и промени по ключовите закони.

Още преди празниците силовият вицепремиер Меглена Кунева (РБ) обяви, че настоява всички политически сили да се заемат със съдебната реформа преди мониторинговия доклад за страната ни, който Брюксел трябва да публикува в края на януари. Очакванията за него отново са да има сериозни критики към българските власти заради бавещата се съдебна реформа.

Парламентът трябва да се заеме и със синхронизиране на българското законодателство за банките с европейското. Очакват се промени в Закона за гарантиране на влоговете, така че гарантираните депозити до 196 000 лв. да се изплащат до 7 дни от датата, в която вложителите нямат достъп до тях. Сега те се изплащат до 20 дни от отнемането на лиценза на изпадналата в затруднения банка.

Ликвидацията на БДЖ и проблемите с бежанците от Сирия ще бъдат темите, по които опозицията от БСП ще иска да се даде гласност след ваканцията. Опозицията ще работи и за увеличаване на доходите, отпадане на плоския подоходен данък и създаване на по-добри условия за малкия и средния бизнес.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.