29-годишен е мъжът, убит от пиян водач в Търново

КАТ с щанд на Пловдивския панаир Полицаите ще помагат документите за регистрация на закупените от изложението автомобили

Всички селски училища в Търговищко са с маломерни паралелки

Добрич празнува на 25 септември като град на бойната слава

Лидерите като музи за народа Любовта на масите плавно прелива в изкуство

​Пътна полиция: Шофирайте внимателно, интензивен е трафикът към столицата

Пожар горя в училище в Русе, няма пострадали

Mакедонският външен министър: Пътят към ЕС и НАТО минава през договора с Гърция за името

Апаш обра магазин в Лом, взе и личната карта на търговеца

Цветанов: България подкрепя засилване на ролята на ОЛАФ съвместно със стартирането на работата на Европейската прокуратура

Моника Белучи, Карла Бруни-Саркози и Изабела Роселини дефилираха за „Долче и Габана”

Гърция продава древни паметници от Минойската цивилизация

Кирилицата обърквала чуждите туристи по морето

ЕК предава Полша на Съда на ЕС заради заплахи за върховенството на закона

Томислав Дончев: Няма как да имаме продукция 4.0, ако администрацията ни е 1.0

Парламентът подхваща съдебната реформа и банките

Стратегията за съдебната реформа и промени във финансовото законодателство се очертават като първите задачи на парламента след дългата зимна ваканция. Депутатите се събират в сряда, а първият пленарен ден се очаква да мине в деклариране на готовност за конструктивна работа от страна на повечето парламентарни групи.

Една от основните задачи, която трябва да свършат народните избраници, е да обсъдят т.нар. стратегия за съдебна реформа, която бе гласувана от Министерския съвет дни преди Коледа. Тя представлява план какво трябва да се случи в сектора в следващите седем години. До лятото трябва да бъдат предложени и промени по ключовите закони.

Още преди празниците силовият вицепремиер Меглена Кунева (РБ) обяви, че настоява всички политически сили да се заемат със съдебната реформа преди мониторинговия доклад за страната ни, който Брюксел трябва да публикува в края на януари. Очакванията за него отново са да има сериозни критики към българските власти заради бавещата се съдебна реформа.

Парламентът трябва да се заеме и със синхронизиране на българското законодателство за банките с европейското. Очакват се промени в Закона за гарантиране на влоговете, така че гарантираните депозити до 196 000 лв. да се изплащат до 7 дни от датата, в която вложителите нямат достъп до тях. Сега те се изплащат до 20 дни от отнемането на лиценза на изпадналата в затруднения банка.

Ликвидацията на БДЖ и проблемите с бежанците от Сирия ще бъдат темите, по които опозицията от БСП ще иска да се даде гласност след ваканцията. Опозицията ще работи и за увеличаване на доходите, отпадане на плоския подоходен данък и създаване на по-добри условия за малкия и средния бизнес.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.