Три камери и два микрофона в патрулка следят катаджиите

Три камери в патрулка и микрофони на реверите на катаджиите ще контролират да не се взимат рушвети на пътя. Вчера бяха представени първите патрули, които са оборудвани със системата за видеонаблюдение. Освен с камери полицейските коли ще бъдат следени в реално време къде се намират чрез джипиеси.

От 20 януари оборудвани с камери 20 коли на Пътна полиция отново ще спират на пътя, съобщи вчера вътрешният министър Веселин Вучков. До два месеца устройства ще бъдат поставени в 120 патрулки в цялата страна.

Оборудването за патрулките е закупено с пари от Гаранционния фонд. Трите камери, двата микрофона и записващото устройство в един автомобил са на цена 4700 лева с ДДС. Едното устройство заснема пред патрулката, второто - в купето, а третото - зад колата. Микрофоните на полицейските ревери имат и паник бутон, който да се използва при възникване на инцидент.

Записите от камерите ще се съхраняват 30 дни и до него достъп ще имат само специално оторизирани служители на МВР, които ще притежават персонални кодове. Така самите патрулиращи полицаи няма да могат да манипулират кадрите. Всичките проверки ще могат да се следят на живо от диспечерски пунктове в МВР или областните дирекции на страната.

„Целта на всичко това е да заявим, че желаем ограничаване на възможните корупционни прояви. Пътна полиция е лицето на българската полиция. Всяка минута българските граждани най-често срещат пътни полицаи", каза Вучков. Той допълни, че проверките на пътя могат да се извършват само от служителите на КАТ. Министърът се надява скоро да бъдат приети промените в Закона за движение по пътищата, за да могат отново да се използват 148-те мобилни камери.

 

Променят талоните за автомобили

Информацията от големите талони за собственост на автомобили ще бъде вкарана 100 процента в малкия талон. Това съобщи вчера вътрешният министър Веселин Вучков. Промяната ще влезе в сила от март. Тя се предприема заради затруднения на наши шофьори, които пътуват в Гърция и Унгария. През миналата година много шофьори се оплакаха, че в южната ни съседка им изискват големия талон. Ако не ги представят им налагат големи глоби - между 1000 и 8000 евро.

"Предприехме промени в някои подзаконови нормативни актове, както и организационни във връзка с приключване на обществена поръчка. Така няма да се създават никакви проблеми на водачите на МПС, които са регистрирани на територията на Република България", обясни министър Вучков. Той уточни, че смяната на талона няма да е задължителна. Шофьорите ще могат да си ги подменят по желание. Новите талони ще бъдат и с по-добра защита.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право