25 хиляди кубика газ се взривиха в Разлог (ОБЗОР)

Серия от мощни експлозии разтърсиха миналата нощ Разлог и околните села, след като при пожар се взривиха 25 хиляди кубика природен газ складиран в станция за декомпресиране, собственост на "Овергаз Запад".

По чудо инцидентът се размина без жертви, но жителите на града са стресирани.

"Първо помислихме, че има някакъв терористичен акт, нали гледаме какво става във Франция, беше като Армагедон. Гърмя половин час близо, пламъците се виждаха отдалеч, започнахме да бягаме в противоположна посока на взрива. Все едно имаше военни действия" разказаха за преживяната кошмарна нощ жители на Разлог.

Първият взрив станал около 1,30 часа през нощта. След него последвали още 50 експлозии.

В промишлената зона на Разлог от близо 6 години работи станция за декомпресиране на природен газ, от където се зареждат газифицираните сгради на община Разлог и Банско.

В нощта на събота срещу неделя в станцията е имало 9 ремаркета заредени с газ. В едно от тях е бил шофьорът, който превозва газовите бутилки.

Основната версия, по която работи следствието е, че той внезапно е потеглил без да извади маркучът от трейлера. Така се получава изтичане на газ и искра, която предизвиква огромен пожар. Вследствие на високата температура започват да гърмят като бомби останалите бутилки с газ.

Огънят обхваща общо 4 ремаркета натоварени с бутилки. В зоната е било буквално като в ада, навсякъде летели парчета и осколки от разцепилите се бутилки. Близо до тези ремаркета е имало още и е цяло чудо, че и те не са се взривили.

На отсрещния тротоар на входа на газовата станция, само на 10 метра се намира бензиностанция и на още 20 метра е гимназията по транспорт. От взривовете на бензиностанцията са потрошени витрините. Високата ограда на станцията донякъде е спасила от взрив и бензиностанцията, тъй като до сами нея са падали гръмналите бутилки пълни с метан.

Преди да започнат взривовете в района на станцията са се намирали шофьорът на тира с бутилките и дежурният служител на "Овергаз" Борислав Попов.

"Не зная точно какво стана, но видях под ремаркето да излиза огън. Реагирах светкавично и веднага прекъснах подаването на газ, изключих и електрическите табла. И тогава избягахме от мястото с водача. Беше страшно", разказа Попов вчера.

Веднага на място пристигат пожарни команди, полицията отцепва района на 500 метра. Изключва се и токът на района. Пожарът в станцията е локализиран около 3 часа през нощта.

На мястото вчера дойдоха представители на Инспекцията по охрана на труда. Тук бе и Първан Секиранов, директор на дирекция "Оперативни дейности" към Главна дирекция Протовопожарна безопасност. Той каза,че още не знаят причините за взривовете. Според него няма нарушение при издаване на разрешение базата да съществува на това място, защото отговаряла на изискванията на Наредба 6. Но когато влязът вътре специалистите ще може да се каже какви нарушения и от кой са допуснати. Вчера в района по обяд бяха допуснати да влязат следствено-оперативните служби за оглед. Версиите на всички бе,че вероятно се касае за човешка грешка.

Фирмата, която извършва транспортните услуги за станцията на "Овергаз Запад" по договор е "Метан " ООД. От там не пожелаха да уточнят името на шофьорът им, който е бил на мястото на инцидента. Казаха само, че според тях той нямал вина и в момента се разпитва от следствените органи. Той е около 50 годишен, от Благоевград, с дълъг опит.

Опасност за населението или замърсяване на въздуха няма, каза и представител на "Овергаз". Кметът на Разлог Красимир Герчев обяви понеделник за неучебен ден за децата от училищата и детските градини, за да има време малките да се съвземат от преживения стрес.

Той обясни,че болницата няма да остане на студено, тъй като сградите имат и други източници на отоление като нафта и биомаса.

Реално "Овергаз" може да подава газ към газопреносната мрежа, която не е засегната от взривовете, но снабдяването е прекъснато, заради следствената група. След като тя преустанови огледите, то тогава може да се възстанови подаването на топлото.

Общо към 160 сгради и хотели, детски градини, кметства и жилищни имоти се захранват от станцията, каза областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

В неделния ден доста от хотелите и туристите в Банско останаха на студено. Някои са решили дори да напуснат обектите.

Вчера в Разлог се коментираше,че взривовете са се чували като тътен на 15 км от мястото. Щетите още не са изчислени, но по първоначални данни се касае за над 1 млн. лева.

Проблем е, че Банско, Разлог и части от Гоце Делчев се зареждат с метан, който се транспортира с тирове с ремаркета от компресорната станция при Симитли. Тя е изградена непосредствено до транзитния газопровод за Гърция. Просто няма изградена тръба от Симитли към планинските общини, което реално е по-безопасно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини