На 21 юли 2018 да почерпят

Испания спаси 540 преселници в Гибралтарския проток

Изписаха от болница британеца, отровен с Новичок

„Боинг“ триумфира на шоуто „Фарнбъро“ Истински железен човек лети на авиошоуто (ИНФОГРАФИКА)

Николай Младенов, специален координатор на ООН в Близкия изток: Израел и Хамас да отстъпят от ръба на войната

Сменят ветеринаря в Болярово, евтаназия в Шарково ще има

Томислав Дончев за скандалите около чумата: Една рутинна процедура се превърна в политическа криза

ОПОС ще финансира ВиК проекти за 1,35 млрд. лв.

Коцето спря купоните Певецът отбеляза празника със семейството си

Израел и Русия се договориха за по-тясно сътрудничество в Сирия

Тръмп няма да подкрепи предложението на Путин за референдум в Донбас

Макрон уволни свой сътрудник, бил протестиращи

Цветан Цветанов след решението на НС за мигрантите: Благодаря на опозицията!

Напускалият свободно Варненския затвор – бивш рали състезател и лидер на престъпна група

Румяна Арнаудова за арестите в КАТ-Габрово: Касае се за длъжностни и документни престъпления

АПИ спечели дело срещу изпълнител за скандален пакет от ключови пътища

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) спечели делото в Арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата (БТТП) за трите участъка от лот 27, обяви областният управител на Смолян Недялко Славов. С решението най-накрая тази година ще могат да се рехабилитират 26.282 км ключови за Смолянско пътища по станалия скандален лот. Той включва ремонта на двата основни подхода за Смолян през Пампорово и прохода Превала, както и пътя Рудозем – Смилян. За протакания ремонт на един от тези пътища се вдигнаха преди време на протест в смолянското село Стойките.

Консорциумът „Родопи – СЗВ – 2011“ на фирмите „Пътстрой“ ООД – Стара Загора и „Инжстройинженеринг“ – Варна“ спечели обществената поръчка, но беше стопиран през юни 2012 г., понеже бяха изпълнени едва 10 % от СМР. АПИ прекрати договора с него и беше наказана от Управляващия орган на Оперативна програма ДРегионално развитиеФ да върне над 2.9 млн. лв. като възложител на обществена поръчка, за която има Дподозрение за измамаУ съгласно Конвенцията от 26 юли 1995 г. по Договора за ЕС.

Пред арбитражния съд фирмите от консорциум „Родопи – СЗВ – 2011“ се жалваха, че АПИ нямала право да прекрати договора с тях. Магистратите отхвърлят всичките им претенции, включително и тази, че консорциумът не дължал връщане на получените авансово 1 356 686,29 лв. „Пътстрой“ ООД е осъдена да заплати 159 714,20 лв. обезщетение за понесени вреди във връзка с разваляне на договора и още 54 155 лв. арбитражни разноски и разходи за процесуална защита. Решението е окончателно, задължително и подлежи на принудително изпълнение, подчерта областният управител.

„Много съм обнадежден от това решение на Арбитражния съд. То дава шанс на Агенция „Пътна инфраструктура“ да довърши започнатата втора процедура по възлагане на лот 27 и да се усвоят отпуснатите за трите участъка средства по Оперативна програма „Регионално развитие““, каза Славов.

В началото на 2013 г. АПИ откри нова процедура за лот 27, но ДПътстройУ я спря първо с жалба в Комисията за защита на конкуренцията. Тя се произнесе в полза на пътната агенция, но после фирмата я блокира с обезпечителна мярка, наложена от частен съдебен изпълнител заради неприключилото към онзи момент търговско дело в Арбитражния съд. За да се довърши втората възлагателна процедура за лот 27, трябва да се оттегли обезпечителната мярка.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.