Такси се обърна по таван в центъра на Търново

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 21 март 2018

Кметове викат пожарната за измръзнали щъркели в гнездата В Ковачевец носят риба на гостите, за да ги подкрепят

Най-малко 26 души загинаха при пореден самоубийствен атентат в Кабул

През зимния сезон БАБХ извърши 804 извънредни проверки в курортите

Пътната полиция следи участниците в незаконни гонки с мощен спортен автомобил

Глобиха глухоням за скандиране против правителството

Полицай от спецчастите загина в свирепа катастрофа край Котел

Делото “Хитрино” продължава с 24 часа видео Експертизата на "Булмаркет" не е входирана

Около 15 млн. лв. ще бъдат отпуснати за служителите на затворите, заяви Цецка Цачева

Водка и уиски в камион с кабели спипаха на Дунав мост 2 В Берковица пък полицаи и митничари прибраха 100 кила ракия

Необходима е приватизация на държавни университети Когато еволюцията се забави, единственият начин за развитие е революция

Осъдиха кмет за трафик на хора, свалиха го и от поста

Протест в Овча купел срещу неукрепен мост над река Владайска

13-годишна ученичка откри огън по своите съученици в Русия

АПИ спечели дело срещу изпълнител за скандален пакет от ключови пътища

Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) спечели делото в Арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата (БТТП) за трите участъка от лот 27, обяви областният управител на Смолян Недялко Славов. С решението най-накрая тази година ще могат да се рехабилитират 26.282 км ключови за Смолянско пътища по станалия скандален лот. Той включва ремонта на двата основни подхода за Смолян през Пампорово и прохода Превала, както и пътя Рудозем – Смилян. За протакания ремонт на един от тези пътища се вдигнаха преди време на протест в смолянското село Стойките.

Консорциумът “Родопи – СЗВ – 2011” на фирмите “Пътстрой” ООД – Стара Загора и “Инжстройинженеринг” – Варна” спечели обществената поръчка, но беше стопиран през юни 2012 г., понеже бяха изпълнени едва 10 % от СМР. АПИ прекрати договора с него и беше наказана от Управляващия орган на Оперативна програма ДРегионално развитиеФ да върне над 2.9 млн. лв. като възложител на обществена поръчка, за която има Дподозрение за измамаУ съгласно Конвенцията от 26 юли 1995 г. по Договора за ЕС.

Пред арбитражния съд фирмите от консорциум “Родопи – СЗВ – 2011” се жалваха, че АПИ нямала право да прекрати договора с тях. Магистратите отхвърлят всичките им претенции, включително и тази, че консорциумът не дължал връщане на получените авансово 1 356 686,29 лв. “Пътстрой” ООД е осъдена да заплати 159 714,20 лв. обезщетение за понесени вреди във връзка с разваляне на договора и още 54 155 лв. арбитражни разноски и разходи за процесуална защита. Решението е окончателно, задължително и подлежи на принудително изпълнение, подчерта областният управител.

“Много съм обнадежден от това решение на Арбитражния съд. То дава шанс на Агенция “Пътна инфраструктура” да довърши започнатата втора процедура по възлагане на лот 27 и да се усвоят отпуснатите за трите участъка средства по Оперативна програма “Регионално развитие””, каза Славов.

В началото на 2013 г. АПИ откри нова процедура за лот 27, но ДПътстройУ я спря първо с жалба в Комисията за защита на конкуренцията. Тя се произнесе в полза на пътната агенция, но после фирмата я блокира с обезпечителна мярка, наложена от частен съдебен изпълнител заради неприключилото към онзи момент търговско дело в Арбитражния съд. За да се довърши втората възлагателна процедура за лот 27, трябва да се оттегли обезпечителната мярка.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.