Изтеглете безплатното приложение “Европейски път – Велико Търново”

Драгич: Просинечки обедини християни и мюсюлмани в Босна

На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Вдигат цените за посещения в обновен Преслав

Туристите ще плащат по-скъпо за посещенията си във втората българска столица Велики Преслав, която бе обновена и реставрирана по европроект за 2,5 млн.лв. Има предложение билетът да скочи от 4 на 5 лв., а семейство с деца да плаща 10 лв. Инвалиди ще влизат за лев, учениците срещу 2 лв., а пенсионерите за 3 лв. При групи от последните две категории цената ще пада с лев на човек. Снимането на старините също ще става срещу заплащане. Провеждането на сватби и кръщенета в различните исторически обекти ще струва 50 лв.

Предстои общинските съветници да обсъдят предложението за промяна тази седмица и ако то бъде гласувано на сесия, ще влезе в сила.

Още през октомври миналата година при приключване на проекта “Векът на цар Симеон оживява”, кметът Александър Горчев /БСП/ обяви, че ще се обсъди вдигане на таксата за посещения. В резервата вече има повече атракции, нужни са и повече средства за поддръжка и охрана. През последните две години евросредствата бяха вложени за реклама, реставрация и консервация на сгради. Туристите могат да видят надградена Владетелската базилика, в която е върната и автентичната подова настилка от X век. Дворцовата църква също е издигната във височина със стени от лек материал – триплекс, поставени са и автентични колони. Гостите на старопрестолен Преслав вървят по каменни площади, по които е вървял цар Симеон. Очакванията са за четворно увеличение на посетителите и те да стигнат 100 000 годишно.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.