Вирусът Нипа – новата Ебола СЗО го постави в Топ 10 на най-опасните патогени

Шофьорът на камиона, в който бяха открити 191 кг хероин, остава в ареста

Съобщенията от институциите да са само на роден език, предлагат патриотите

30 годишен бургазлия се хвърли от 7 етаж

Акция „Бира за смет“ чисти плажа Срещу 100 кенчета кехлибарена течност доброволци събраха 2 тона боклук

Пиян съсипа картина в известна московска галерия

Рибарските семейства почерпени с чорба, малка мастика и сладолед

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 27 май

Спортният министър откри обновения стадион Арена „Арда“ в Кърджали

Светлин Русев прекрачи Отвъд Маестрото на четката ни напусна на 84 години

Тръмп увери, че в екипа му няма разногласия за Северна Корея

Римските пълководци се лекували в Кюстендил Минералната вода бори и стерилитета

ТИР се обърна край Любимец Вадят шофьор през предното стъкло

Борисов пред украинския премиер: Политиците сме длъжни да търсим компромиси, които носят полза за народите ни

Вицепрезидентът откри Деня на Африка Вицепрезидентът Илияна Йотова разгледа автентичните африкански предмети.

Инцидентът приключи, трагедията предстои

Фронт в сърцето на Европа – това е мечтата на брадатите пророци от Близкия изток

Защо клането във френския седмичник бе наречено „френският 11 септември”? Все пак в Световния център в Ню Йорк загинаха няколко хиляди души, а в „Шабли Ебдо” – 12 журналисти. В същото време пресата съобщи в няколко реда, че ислямистите в Нигерия са избили за два дни 2000 души. Защото ударът в Париж бе перфектно насочен към сърцето на Франция – сатиричния вестник като символ на свободния френски дух. Както в Ню Йорк бе ударен символът на американската предприемчивост.

Това не бе акция на екзалтирани фрийланзери, нито пък на зомбирани самоубийци. Това бяха войници-дойдоха, свършиха си работата и се изтеглиха. Убиха ги, но това бе пресметнат риск. Убиха ги, но с това зловещата тревога не се е разминала. Защото зад тези войници стои армия. Защото от времето на Втората световна война, европейската цивилизация не се е изправяла пред по-голяма заплаха. Тези акции целят да предизвикат хаос, граждански сблъсъци в Европа и да отворят вратите за нейната ислямизация. Ето защо съдбоносно важно е какво ще последва, ще намерят ли европейските народи баланса между досегашната толерантност и нарастващата ксенофобия, ще преодолеят ли САЩ и Русия съперничеството за Украйна пред лицето на реалната опасност за нашата цивилизация, ще намерят ли самите европейски държави общата си позиция?

От дълги години се занимавам професионално с проблемите на Близдкия изток и мога да направя една тъжна констатация.

От 20-тина години радикалната ислямизация в Близкия изток се развива възходящо. Днес Иран е умерена страна, муджахидините са забравени, „Хизбула” осъжда клането в Париж, „Ал Кайда” е второстепенна сила. „Ислямска държава” засенчва всички. Защо се стигна дотам? Защото САЩ не намериха адекватния отговор на „11 -ти септември” и войните в Афганистан и Ирак само вложиха положението.

Не по-добър резултат бе постигнат и от намесата в развитието на така наречената „Арабска пролет”, както и подкрепата на сирийските бунтовници срещу президента Асад, които днес се оказаха челен отряд на „Ислямска държава.” На мястото на свалените светски диктатури дойдоха религиозните противоречия и вътрешни войни, разцъфтя тероризма. Защото САЩ искаха със сила да ликвидират последиците, а не да лекуват причините за тероризма.

Президентът Обама не заслужи получената в аванс Нобелова награда за мир и не разреши близкоизточния проблем. Без да бъде разрешен палестинския проблем, терористите, движени от различни интереси, винаги ще го имат за свое знаме и кауза. За да изиграе решителна роля, американското правителство трябва да преодолее съпротивата на собственото си еврейско лоби. Засега балансът между израелските претенции, исканията на богатите арабски съюзници, европейската чувствителност и световното обществено мнение не носи резултат. Трябва ли САЩ сами да се забъркват в нова война?

Срещу „Ислямска държава” не е лесно да се воюва. Защото това не е държава – тя претендира да владее половината свят, няма столица, няма статични институции, няма фронт за нейните армии – посланието на клането в Париж е именно да покаже , че пренася фронта на своите действия на европейска територия. Затова, ако се допусне размах на ксенофобските демонстрации, нападения срещу джамии и ограничения на свободите на гражданите, това ще бъде само победа на джихадистите. Те точно това искат-вътрешни раздори и конфликти между европейците. Фронт в сърцето на Европа – това е мечтата на брадатите пророци от Близкия изток.

Големият проблем не само пред френските васти, а пред всички европейски държави, особено тези, в които има концентрация на радикален ислямизъм, е как да ограничат комфорта на джихадистките активисти, без да се отказват от демократичните традиции на своите общества.Впрочем тези общества не веднъж са доказвали своята мъдрост и решителност, когато трябва да защитят заоеванията на своите граждани.

Всичко това води до извода, че войната срещу радикалния ислям трябва да се води от всички заплашени страни – от Русия до Америка и от Швеция до Турция, Индия и Китай, без никой от тях да не търси лични печалби. И тази война трябва да се води с всички възможни средства – от мъдрата и ефикасна интеграция на мюсюлманските общности до ограничаване свободата на действие на джихадистките агитатори и вербовчици, от унищожителните военни действия срещу бойните части на „Ислямска държава” до укрепване стабилността на засегнатите арабски държави.

Не случайно започнах с припомнянето на Втората световна война – оттогава не е надвисвала такава заплаха над европейската цивилизация. И именно опасността може да направи възможно отново едно обединение, подобно на тогавашното обединение на страните, противопоставящи се на фашизма.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.