Кулибали: „Ислямска държава” помогна

Видео с продължителност 7 минути и главен герой Амеди Кулибали (32 г.), който в петък застреля 4-ма заложници в магазина за кашер храна в Париж, преди да бъде убит, „взриви“, вчера интернет. Записът е правен след атаката в четвъртък в предградието Монруж, при която той застреля в гръб полицайката Клариса Жан-Филип (27 г.).

Видеото започва с кадри, на който мъж тренира усилено, виждат се различни оръжия. После на черен фон пише, че говорещият е Амеди Кулибали и Абу Басир Ал Абдула Ифрики, вероятно другото му име. И че е автор на атаките в Монруж, в магазина за кашер, отговорен е за взрив на кола в центъра на Париж и че е войник на халифата. Автомобилът пламна в сряда, минути след като братята Саид и Шериф и Саид Куаши убиха 11 души в редакцията на „Шарли ебдо“ и полицай на улицата в Париж и избягаха.

Кулибали е сниман в 4 различни вида облекло, до него винаги има автомат. Мъжът от малийски произход разказва как с братя Куаши действали координирано в сряда. После се разделили за по-голям ефект на действията им. Казва, че е представител на „Ислямска държава“, която дала няколко хиляди евро на братята при подготовката на техния атентат. „Вие и вашата коалиция нападате халифата, затова той ще ви напада“, казва още Кулибали.

Дамиен Бросие, бившият негов адвокат, както и прокурори потвърдиха, че мъжът от записа е Кулибали. Властите започнаха да търсят мястото, където е направен.
Вчера прокуратурата съобщи, че подозира Кулибали за стрелбата в сряда вечер в южния парижки район „Фонтене у роз“, при която тичащ мъж бе тежко ранен. Смята се, използвал същите оръжия, включително картечен пистолет „Токарев“, които взел при атаката срещу магазина за кашер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят