Историци издирват българи работили в заводите на "Форд"

Историци от Велико Търново събират данни за българи, емигранти в САЩ, които са работили в автомобилните заводи "Форд". Това е нов научно-изследователски проект, който стартира в Регионален исторически музей /РИМ/ в старата столица.

"Житейските истории и съдбите на българите зад океана, работили в автомобилния гигант, ще се проследяват чрез спомени, документи и сведения от техните наследници роднини и близки. Информацията ще се събирана и систематизира в музея. Паралелно с това българска "следа" ще се търси и в архивите на Ford Motor Company", обясни директорът на РИМ Иван Църов.
Начинанието е опит да се изследва темата за емигрантите в САЩ и да се проучи с какво са се занимавали през годините нашенци в страната на неограничените възможности.

"Предвидили сме изследователският проект да е с продължителност поне 3 години. Имаме данни, че в създаденият през 1903 г. от Хенри Форд завод за автомобили са работили българи още в първите десетилетия на ХХ век. Предполагаме, че по време на Голямата депресия, когато много наши сънародници са емигрирали в САЩ, част от тях са попаднали в тези заводи и са вадили хляба си в тази промишленост. Любопитно е да се проследи и връзката с "Форд" на емигрантски вълни от последните 20 години", уточнява Иван Църов.

За реализирането на идеята историците разчитат на наследници и близки на български емигранти. Най-интересните истории ще бъдат публикувани на сайта и фейсбук страницата на РИМ. За предоставяне на снимки и документи и друга информация е достъпна и електронната поща на културната институция, която пък ще се обобщава от уредника в отдел "Нова история" Емил Вражаков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини