Фандъкова: София е лидер за България и пример за развитието на филмовата индустрия

"София е лидер за България и пример за развитието на филмовата индустрия, която има изключително голям принос в развитието на икономиката на града". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти, по време на пресконференцията „София-град на киното“ на ЮНЕСКО, предаде Фокус .

„На територията на София са разположени най-големите студия в българското филмово производство. Тук живеят, творят и работят едни от най-добрите професионалисти в бранша. Благодарение на г-жа Ирина Бокова и целият й екип имаме възможността да кандидатстваме за „Почетен град на киното”. През 2012 година Обсерваторията за икономика на културата, ръководена от г-жа Диана Андреева, предложи на Столична община, и ние подкрепихме това предложение, София да кандидатства за „Творчески град на киното”, заяви Йорданка Фандъкова.

„София е домакин на много филмови фестивали, които се организират ежегодно –„София филм фест”, „София Мийтинкс”, „Sofia independent film festival”, международна филмова програма „Киномания”. Това са фестивали и инициативи, които са насочени към популяризиране на киното”, добави Фандъкова.

„В града се намира и Националната академия за театрално и филмово изкуство, която също е наш партньор. В усилията да представим това изкуство, българската филмова индустрия е един от трите подсектора в изкуствата, културата и творчески индустрии – културното наследство и културният туризъм, който има положителна тригодишна динамика”, допълни още Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини