Франция иска хаитянин, отвлякъл сина си за еничар

Хаитянинът с френски паспорт Фриц-Жули Жоасен (29 г.) е арестуван при опит да изведе 3-годишния си син през Турция за Сирия, където детето да бъде обучавано в радикален ислям.

Жоасен бил задържан на граничния пункт Капитан Андреево, след като тунизийската му съпруга подала жалба в полицията. Така прокуратурата в Бовини издала Европейска заповед за арест срещу Фриц-Жули в последния ден на м.г.

Малкият Абдел-Рахман бил върнат на майка му, след като първо бил настанен в детски дом. Жената отвела момченцето заедно с представители на френското посолство.

Според жалбата на тунизийката мъжът й приел исляма преди 15 г., а от около 2 Фриц-Жули започнал да се радикализира.

"Няма такова нещо, не съм ислямист. Със съпругата ми живеем заедно. Тя тръгна 2 седмици преди мен за Тунис и взе по-малкото ни дете. Аз взех сина си и заедно с моя приятелка - туркиня, поехме за Истанбул. след 10-тина дни щяхме да се върнем във Франция", заяви Жоасен в съда.

"Няма данни по случая младият мъж да е принадлежал към някои от радикалните крила като "Ислямска държава" или Ал Кайда." Това коментираха за "Труд" от съда и прокуратурата, след като се появи неофициална информация, че Фриц-Жули бил от клетката на братята Саид и Шериф Кауши, които оплискаха Париж в кръв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право