Възродиха гражданските патрули срещу джебчийките

Рестарт на гражданските патрули срещу джебчийките организираха членове на фейсбук групата “Внимание!!! Крадлите на Варна”.

Групата бе създадена миналата пролет, но вече наброява над 4000 души. Основателят Калоян Георгиев твърди, че дневно получава десетки сигнали от ограбени жители на града. Малцина обаче подавали жалби в полицията поради липсата на ефект.

Вместо това бдителни варненци редовно пускат в социалната мрежа снимки на улични крадли. Наскоро разлепиха и ликовете им по спирките в най-рисковата зона от Икономическия университет до автогарата.

“В отговор джебчийките започнаха да се гримират и дегизират с перуки, а в родния им град Игнатиево разлепиха наши снимки”, обясни вчера Георгиев.

В понеделник по обяд той и още десетина души се събраха пред Катедралата в центъра на Варна и тръгнаха на обход по съседните спирки, като раздаваха на чакащите флаери с надпис: “Внимание!!! Джебчийки около Вас”.

Част от доброволците признаха, че са ставали жертва на апашки набези. Млада дама, пожелала анонимност, сподели, че два пъти сама залавяла крадли, които току-що са я преджобили. В първия случай спасила портмонето си. Във втория то изчезнало, ловко предадено на “колежки”. Въпреки това жертвата завела в полицията бременната си нападателка, но скоро отново я видяла на улицата. След гражданския арест няколко мургавелки заплашили дамата в автобуса, че ще яде бой, ако пак ги притеснява.

Най-опасните откъм джебчии автобусни линии във Варна са 148 и 22. В рейсовете крадлите влизат по двойки, координират се с мобилна връзка и атакуват преди спирка. После бягат с плячката, която веднага дават на непълнолетните си придружители, за да няма риск някоя да отиде задълго в ареста, разказаха доброволците.

Те получили уверение от полицията, че патрул на Първо РУП ще откликва бързо на всеки техен сигнал. “Ще си съдействаме, макар че тяхната дейност не е дотам законна”, каза вчера шефът на варненската полиция гл. инспектор Николай Калчев. Според него през последната година джебчийските кражби в града са намалели. Конкретни данни от МВР обещаха да дадат в следващите дни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони