Си Ен Ен за марша в Париж: Къде беше Обама?

Къде беше Обама? Това е челното заглавие на сайта на CNN днес. Медиата пояснява в подзаглавие: Лидерите на света се изправят обединени със забележителни изключения.

По време на марша на солидарността в Париж, който телевизията предава пряко, както и в предаванията след това журналисти и коментатори изказваха недоумението и възмущението си защо САЩ са представени само от посланика си.

Лидерите на Великобритания, Германия и Израел бяха там. Но президентът Барак Обама не присъства на марша на единството в Париж в неделя, дни след смъртоносната атака срещу сатиричния вестник Шарли Ебдо, пише в сайта на CNN Ерик Браднър. Не беше и неговият държавен секретар Джон Кери, който има дълбоки връзки с Франция.

Кери беше в Индия на предприемаческа среща с новия премиер Нарендра Моди, с когото САЩ се надяват да завържат доста по-тесни търговски връзки.

Вместо от тях САЩ бяха представени от американския посланик във Франция Джейн Хартли.

Главният прокурор (В САЩ той е министър на правосъдието - б.р.) Ерик Холдър бе също в Париж на среща за сигурността и борбата с тероризма. Той записа интервюта, които излязоха в няколко американски пула в неделя, но не бе забелязан на марша на единството.

Никой от администрацията не пожела да говори с името си за представителството на САЩ на марша, пише CNN.

"Главният прокурор Холдър представлява САЩ на срещата по сигурността в Париж днес. Той е придружаван от зам.-секретаря на департамента за вътрешна сигурност Алехандро Майоркъс. САЩ са представени на марша от посланик Хартли", каза старши служител в администрацията на Обама.

Друг официален представител на администрацията добави: "Що се отнася до публичните знаци от САЩ на солидарност с Франция, не забравяйте няколкото публични изяавления на президента, телефонното му обаждането на (френския президент Франсоа) Оланд и посещението му за съболезнования във френското посолство."

Освен това, добави той, всички "съответни компоненти" от правителството на САЩ подпомагаха своите френски партньори, понякога всяка минута и така подкрепяха техните усилия.

В неделя вечерта представител на Белия дом, който пожела името му да не се назовава, добави: "Струва си да се отбележи, че изискванията за сигурността и на двамата - президента и вицепрезидента, могат да отклоняват от такива събития - това събитие не е за нас."

Той не коментира как другите видни световни лидери са успели да заобиколят изискванията за сигурност, иронично коментира авторът на CNN.

В директното излъчване на марша вчера помоленият от CNN за коментар Фарид Закария нарече отсъствието на достатъчно високопоставен американски представител грешка. Франция е най-близкият идеологически съюзник на САЩ, каза той и щеше да бъде многозначителна картина да видим висш представител на правителството или самия президент да стои рамо до рамо с другите лидери.

Закария отбеляза, че притесненията за сигурността не са попречили на Нетаняху (израелският премиер - б.р. ) или Абас (лидерът на палестинската автономия - б.р.) да се покажат. Но отсъствието на Обама показа, че борбата срещу радикалния ислям "не е всичко за Америка", каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят