Голямото разкопаване 2015

Голямо разкопаване чака големите, пък и малките градове в България през тази година. Причината са предстоящите избори за кметове и ударното усвояване на последните европари от стария програмен период.

Нови улици, канализация, площади, детски градини и фитнеси на открито - това са обектите, по които ще познаете, че в един град предстоят избори. Кой, къде и защо ще копае тази година вижте в информациите, които събраха кореспондентите на „Труд".

 

ВАРНА

Центърът ще бъде строителна площадка

Широкият център на Варна ще бъде строителна площадка през по-голямата част от тази година, показват инвестиционните намерения на общината. Реконструкцията на пешеходния ринг продължава, като до края на януари трябва да започне полагането на плочките на площад "Независимост".

След това ще започне разкопаване на отсечката от площад "България" до градинката "Севастопол". През 2015 г. ще се направи и подходът от хотел "Черно море" до входа на Морската градина.

Предвижда се да бъдат реконструирани и всички алеи в историческата част на Приморския парк. През тази година е планирано стартирането на "синя зона" около пешеходния ринг, което няма да бъде свързано с мащабни строителни дейности, но ще предизвика сериозна реорганизация на движението.

През тази година ще се изгради и високоскорстното 15-километрово автобусно трасе, което ще свърза кв. “Владиславово” със спирка "Почивка". Това на практика означава цялостна реконструкция на бул. "Мария Луиза", "Осми приморски полк" и част от "Васил Левски".

Едва ли всички проекти ще се случат по едно и също време, но повечето ще се застъпят, което цяла година ще създава проблеми с трафика.

 

ПЛОВДИВ

Нов булевард и масови ремонти

Голямото копане в Пловдив ще продължи с пълна пара и през последната година от кметския мандат на Иван Тотев (ГЕРБ).

Общината изтегли заем от 14,5 млн. евро. Парите ще отидат за изграждането на чисто нов булевард - "Северен" от моста Адата до "Карловско шосе", и основна реконструкция на други три - "Руски", "Шести септември" и Коматевско шосе", която ще започне през март-април.

Веднага след приключването на ремонта на "Руски", който ще се извършва на етапи и без затваряне на двете платна, през август ще започне реконструкцията на бул. "Васил Априлов". Тя включва изграждане на четирилентов път, подмяна на паваж с асфалт, ново осветление, тротоари, велоалеи. Успоредно с това ще се преасфалтира северното платно на бул. "Христо Ботев".

Предстои да се отвори част от новия модерен зоопарк, който ще се шири върху 40 дка край гребния канал. За 2015 г. е планирана и първа копка на втория гребен канал, който ще е между сегашния и река Марица.

През лятото на 2015 г. врати трябва да отвори и многофункционалната спортна зала с покрит колодрум и 8400 места. За нейното довършване правителството отпусна 12,3 млн. лв.

"Това е залата, за която пловдивчани мечтаят повече от половин век", коментира кметът Тотев, който вече мисли и за нов градски стадион. Според изчисленията на градоначалника това удоволствие ще струва поне 100 млн. лв.

МОНТАНА и ВИДИН

Вижда се краят на хаоса и калта

Голямото разкопаване на Монтана ще свърши след пет месеца. Дълбоките ровове и планините от пръст по улици и тротоари вече няма да тормозят пешеходци и шофьори. Мъките на хората ще приключат до май, обещават от общината.

През последните две години областният град беше превърнат в подобие на фронтова линия заради най-големия европейски проект, който се реализира - разширение и рехабилитация на ВиК мрежата на стойност 54,5 млн. лв. Над 16 км изкопи зейнаха по улиците, тръби задръстваха пътища и площади.

До март пък ще приключи друг голям проект, който разора улици и площади - "Зелена и достъпна градска среда", по който бяха построени паркове и площад.

От месеци Видин също е осеян с дупки заради изграждането на водния цикъл на областния град. Проектът за 75 млн. лв. трябваше да бъде завършен през миналата година. Закъснели плащания по ОП "Околна среда" обаче забавиха строителството. Очакванията са през пролетта реконструкцията да приключи, а след нея да се възстанови и разрушената инфраструктура.

Във Видин от десетки години не е извършвана реконструкция на водопроводната и канализационната мрежа, а пречиствателна станция няма. През тази година трябва да завърши строителството и на друг голям проект - регионалното депо за битови отпадъци, което ще реши проблемите с боклука на 11 общини.

РУСЕ

Европейски булевард „Тутракан"

И Русе стана строителна площадка. Ако всички проекти приключат успешно, жителите на "малката Виена" ще имат нов градски център за списъка на ЮНЕСКО, спортна зала с 5100 места, европейски бул. "Тутракан", разширени трасета за градския транспорт и рекултивирано сметище за битови отпадъци.

Мащабна реконструкция свързва новия със стария център на Русе. Проектът се финансира с 5,4 млн. лв. европари. Макар че снегът бави работата по 2,3-километровата отсечка на бул. "Тутракан", с реконструкцията му ще се разтовари автотрафикът около Дунав мост и източната промишлена зона.

Градът ще има и нова спортна зала, която се очаква да бъде открита на Гергьовден. Там вече е предвиден спектакъл на Lord of the Dance.

 

ТЪРГОВИЩЕ и ШУМЕН

Пролетта идва с нови улици

В Търговище тази пролет трябва да завърши изстраданият проект за подмяна на тръбите за чисти и отпадни води, чийто финал първоначално беше планиран за миналия май. По него остава да се копае по улици, отделно има работа по отклонения към жилищните сгради и асфалтиране на участъци.

От общината планират да вложат към 3 млн. лв. в ремонти на улици.

В Разград тепърва ще се копае и възстановява, тъй като там се изпълнява проект за реконструкция на централната зона за над 5 млн. лв. Общият работен терен е 58 000 кв. м. Предвижда се смяна на плочки, оформяне на пешеходни зони, велоалеи, реконструкция на фонтани, ново осветление.

В Шумен тази година предстои разкопаване на 9 км улична мрежа по проекта "Интегриран воден цикъл II" или по-популярен като ИСПА-2. Шуменци го наричат така, защото преди 4 години преживяха мащабна смяна на водопроводната мрежа и са калени да им ровят багери, да прескачат трапове и да шофират по разбити улици. Тогава проектът засегна над 74% от жителите, улиците после бяха преасфалтирани, сега са наред останалите.

В момента трън в очите на шуменци е и ул. "Цар Освободител" в нейната възрожденска част. Там паветата бяха махнати за ремонт на водопроводната мрежа и трябва да бъдат пренаредени. Зимата завари улицата разкаляна, сега е заледена.

БЛАГОЕВГРАД

Строят игрища за плажен волейбол

В капиталовата програма за 2015 г. са заложени много проекти, които трябва да подобрят жизнената среда в Благоевград. Предвидено е изграждане на два моста над река Бистрица. Първият ще свързва новоизграден парк с общежитията на Американския университет, а вторият - алеята за парк "Бачиново" с тенис кортовете.

В проектобюджета е включено изграждане на детска градина, ремонти и обособяване на нови спортни площадки в училищата, игрища за плажен волейбол, футбол и лятна естрада.

Градът ще се сдобие и с още един парк - в кв. "Еленово".

СМОЛЯН

Кратерите трябва да изчезнат

Много копане се очаква в Смолян тази година, за да може най-накрая хората да стигат до промишлената зона, общината и областната болница, без да пропадат в кратери. Това е най-невралгичният и натоварен район, който засяга както жителите на Смолян, така и тези от региона, които искат да стигнат до болницата, заводите, общината, съда и служби като НАП и РУСО.

Основното, от което страдат смолянчани, са лошите пътища и липсата на детски площадки и затова този европроект е много значим за града, каза кметът Николай Мелемов. Ще се ремонтират и строят общо 7 улици, междублокова спортна площадка, детска площадка и зона за отдих. По проекта вече се гради и напълно нова улица "Снежанка", за която местните отдавна протестират. Досега тя беше черен път.

 

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини