Петролът е най-евтин от 6 години насам

Цените на петрола по световните борси вчера отново паднаха под 50 долара за барел. Котировките на сорта Брент на Лондонската борса слязоха до 49,37 долара за барел, а на американския лек суров петрол стигнаха до 47,52 долара. Това са най-ниските стойности от април 2009 г. насам, т.е. от почти близо 6 години, сочи статистиката.

Нова прогноза на инвестиционната банка Goldman Sachs, разпространена вчера, сочи, че цената на петрола през първата половина на 2015 г. ще бъде около 40 долара за барел, при положение, че същата банка доскоро прогнозираше 80 долара. Другата промяна в предвижданията на Goldman Sachs гласи, че през идните месеци разликата в котировките на двата основни сорта петрол - американския WTI и европейския Брент, ще се увеличи до 5 долара, докато сега тя е около 2 долара на барел. Основната причина за срива на котировките е свръхпредлагането на петрол на световните пазари.
У нас все повече стават бензиностанциите, които предлагат масовия бензин А95 на цена 1,92 лв. Дизелът вече трайно и навсякъде е под 2 лева за литър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика