Глобусите станаха "Шарли". "Юношество" - филм, сниман 12 г., е големият победител

Наградите “Златен глобус” в неделя вечерта съвсем закономерно преминаха под знака “Аз съм Шарли”, след като звездите намериха всеки по свой начин да изразят съпричастността си със световното движение в подкрепа на свободата на словото. Джордж Клуни носеше значка, Хелън Мирън пристигна с табелка и елегантна писалка, закрепена за роклята си, Кати Бейтс показваше надписа на екрана на мобилния си телефон.


Този път големият победител се оказа необичайният филмов проект “Юношество” на режисьора Ричард Линклейтър. Лентата е снимана в продължение на 12 г. и проследява преминаването на героите през пубертета. “Юношество” взе 3 награди - за най-добра драма, за най-добра поддържаща женска роля за Патриша Аркет и за режисьор. Това е знак, че филмът може да се класира и за “Оскар”, коментират критиците.

Изключителният замисъл и мащабът на произведението, изглежда, са натежали в полза на филма, който е по-скоро любопитен като начинание, отколкото гениален като кинотворба.


“Юношество” бе предпочетен пред сочения за фаворит Birdman, който имаше 7 номинации, но спечели 2 глобуса - за сценария на Алехандро Гонзалес Иняриту и за актьорска игра Майкъл Кийтън.

Кевин Спейси спечели първата си награда “Златен глобус”, след като 8 пъти бе номиниран. Взе приз за най-добър актьор във филм, мюзикъл или комедия.

Отличниците

КИНО
- Най-добър актьор във филмова драма: Еди Редмейн за образа на физика Стивън Хокинг в “Теорията на всичко”
- Най-добра актриса във филмова драма: Джулиан Мур за ролята си във “Все още Алис”
- Най-добра комедия или мюзикъл: “Гранд хотел Будапеща” на режисьора Уес Андерсън
- Най-добър неанглоезичен филм: “Левиатан” на Андрей Звягинцев
- “Как да си дресираш дракон 2” е награден за най-добър анимационен филм
ТЕЛЕВИЗИЯ
- “Транс родител” - за най-добър сериал, мюзикъл или комедия
- Кевин Спейси - за най-добър актьор в тв драма за “Къща от карти”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура