60 - 70 млн. евро струва да водим ЕС

България ще трябва да отдели между 60 и 70 млн. евро по време на шестмесечното ни председателство на Европейския съюз от юни 2018 г.

Нямам данни за председателство на ЕС под 60 млн. евро, ще се опитаме да го направим по възможно най-икономичния начин, затова е добре да планираме отсега, заяви вчера вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.

Аз не знам да има похарчени по-малко от 70 млн. евро, но ние, ако сме нахакани с покритие, то ще съумеем да си върнем тези пари тройно, обяви столичният общински съветник Владимир Кисьов. Той присъства на заседанието, в което се обсъждаше бъдещото председателство, като човек, който за първи път е започнал преговорите по приемане на страната ни в ЕС. Атлантикът Соломон Паси смята, че може да се търсят икономии, като се използват конферентни връзки.

Според Кунева за този период българската администрация ще трябва да се увеличи за тези 6 месеца и в Брюксел в постоянното представителство, и у нас. „Засега нашите разчети показват, че ще са необходими около 200 души в постоянното представителство и около 300 в администрацията специално за този период. Уверявам ви, че аз имам остро чувство за спестовност", заяви Кунева.

По време на заседанията в София вицепремиерката смята да покаже на европейците нещата, с които се гордеем. „Няма да пропусна да покажа Боянската църква, до която се надявам да има добре асфалтиран път”, коментира Кунева. Тя обясни, че в страната, която председателства ЕС, дейностите са свързани с неформалните срещи и заседания на министрите, които са между 15-20, около 150 заседания на директори, комитети и работни групи, както и множество културни и медийни прояви.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини