Прогнозата на Светлана Тилкова – Алена кралската сватба: Кармична разплата тегне над брака на Хари и Меган Принцът се жени без да е сигурен, а новата херцогиня на Съсекс ще се дразни на характера му

Мустафа Карадайъ: Виждаме опасности по пътя на демокрацията и сме длъжни да я защитим

Отровни слухове текат от чешмите в София В норма са всички проби, увериха институциите, отговорни за проследяването и контрола

Ивет Лалова първа на 200 метра в Турция

Вижте акцентите от броя на “Труд” в понеделник, 21 май 2018

Министър Каракачанов: Страните от Балканския регион трябва да обединят усилия за укрепването на сигурността и стабилността

Радев дарява Путин с кортик За Медведев носи картина, изобразяваща мемориалния храм в град Шипка

Патриархът благослови хор „Гусла“ и маестро Бобевски Ученици от цял свят дойдоха за юбилея на диригента

Комисия ще набележи мерки за подобряване на екопътеката до Стобските пирамиди

Наказания за милиони стреснаха кметове Ръководството на НСОРБ търси помощ от Томислав Дончев и Владислав Горанов

Българин арестуван с 15 тона хашиш Нашенецът и трима холандци пренасяли дрогата с рибарски кораб

Иранският външен министър: ЕС не прави достатъчно, за да запази ползите за страната ни от международното ядрено споразумение

Розовите дестилерии купуват максимум цвят

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Делото на Кирил и Методий успя благодарение на българската държава

Златната палма за Хирокадзу Корееда Изобилстваха въздълги и откровено скучни филми

Отпускането на заеми за бизнеса ще се затегне

Заемите за фирми ще растат още по-бавно – под 2% за тази година спрямо 3% през миналата, защото банките ще затегнат изискванията след проблемите в сектора от 2014 г., твърди в свой анализ УниКредит Булбанк.

Традиционно банките с български собственици са имали по-голям принос за ръста на бизнес кредитите, посочва главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов. Преди проблемите от миналата година някои от тези трезори са прилагали по-ниски стандарти за доказване кредитоспособността на фирмите. Сега обаче тази ситуация ще се промени и компаниите ще трябва да отговарят на по-високи изисквания, за да получат заем.

Забавянето в ръста на кредитите за бизнеса ще има и негативен, макар и слаб ефект върху инвестициите през 2015 г.

Според данните на БНБ към края на миналата година отпуснатите кредити за фирмите са близо 35 млрд. лв.

Междувременно Пощенска банка прогнозира, че лихвите по потребителските заеми ще спрат да се понижават през тази година. При жилищните кредити намалението ще продължи, но доста по-бавно. Според трезора през миналата година лихвите по кредитите за граждани са се понижили заради по-ниската цена, при която се финансират банките, и високата конкуренция между тях.

Пред „Труд“ Тихомир Тошев от „Кредит център“ коментира, че потребителските кредити няма да са изключение от общата тенденция на спад на лихвите и през 2015 г. В момента разликите в офертите на банките по тези заеми са много драстични, като лихвите варират от 7,5% до 13-14%. Затова според него трезорите, които предлагат високи лихви, ще ги понижат.

Според данните на БНБ средната лихва по новите потребителски заеми в левове през ноември е била 11,46%, а в евро – 8,60 на сто. Лихвите по жилищните кредити са значително по-ниски – 6,34% в левове и 6,78 на сто в евро.
Експертите прогнозират още, че лихвите по депозитите ще продължат да се понижават. Това би трябвало да стимулира инвестициите и потреблението на домакинствата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.