Отпускането на заеми за бизнеса ще се затегне

Заемите за фирми ще растат още по-бавно - под 2% за тази година спрямо 3% през миналата, защото банките ще затегнат изискванията след проблемите в сектора от 2014 г., твърди в свой анализ УниКредит Булбанк.

Традиционно банките с български собственици са имали по-голям принос за ръста на бизнес кредитите, посочва главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов. Преди проблемите от миналата година някои от тези трезори са прилагали по-ниски стандарти за доказване кредитоспособността на фирмите. Сега обаче тази ситуация ще се промени и компаниите ще трябва да отговарят на по-високи изисквания, за да получат заем.

Забавянето в ръста на кредитите за бизнеса ще има и негативен, макар и слаб ефект върху инвестициите през 2015 г.

Според данните на БНБ към края на миналата година отпуснатите кредити за фирмите са близо 35 млрд. лв.

Междувременно Пощенска банка прогнозира, че лихвите по потребителските заеми ще спрат да се понижават през тази година. При жилищните кредити намалението ще продължи, но доста по-бавно. Според трезора през миналата година лихвите по кредитите за граждани са се понижили заради по-ниската цена, при която се финансират банките, и високата конкуренция между тях.

Пред „Труд“ Тихомир Тошев от „Кредит център“ коментира, че потребителските кредити няма да са изключение от общата тенденция на спад на лихвите и през 2015 г. В момента разликите в офертите на банките по тези заеми са много драстични, като лихвите варират от 7,5% до 13-14%. Затова според него трезорите, които предлагат високи лихви, ще ги понижат.

Според данните на БНБ средната лихва по новите потребителски заеми в левове през ноември е била 11,46%, а в евро – 8,60 на сто. Лихвите по жилищните кредити са значително по-ниски – 6,34% в левове и 6,78 на сто в евро.
Експертите прогнозират още, че лихвите по депозитите ще продължат да се понижават. Това би трябвало да стимулира инвестициите и потреблението на домакинствата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес