България задържа заподозрян ортак на касапите от Париж (обзор)

Хаитянинът с френски паспорт Фриц-Жули Жоасен (29 г.) е задържан на граничния пункт Капитан Андреево по европейска заповед за арест. Тя е издадена на 12 януари от властите в Париж по обвинение за подготовка на терористични актове, съобщиха вчера от прокуратурата.

От службите заявиха неофициално пред „Труд", че Фриц-Жули Жоасен е бил от клетката на братята Саид и Шериф Куаши, които оплискаха в кръв Париж.

Срещу Фриц-Жули има издадена и втора заповед за арест, защото опитал да изведе 3-годишния си син през Турция за Сирия. По данни на тунизийската му съпруга там детето трябвало да бъде обучавано в радикален ислям.

Баща му е задържан на българската граница на първи януари след сигнала за изчезналото дете. Малкият Абдел-Рахман бил върнат на майка му преди ден. Преди това той бил настанен в детски дом. Майката отвела момченцето с представители на френското посолство и била настанена с него на неизвестен адрес.

Според жалбата й Фриц-Жули приел исляма преди 15 г., а от около 2 г. „започнал да се радикализира".

"Няма такова нещо. Не съм ислямист. Със съпругата ми не живеем заедно. Тя тръгна две седмици преди мен за Тунис и взе по-малкото ни дете. Аз пък взех сина си и заедно с моя приятелка - туркиня, поехме за Истанбул. След десетина дни щяхме да се върнем във Франция", заяви Фриц-Жули в окръжния съд в Хасково, където вчера се гледа мярката му за неотклонение. Предстои българският съд да реши дали да го върне на френските власти. Това ще стане, ако от Франция изпратят достатъчно данни, че той има връзка с „Ал Каида" или с „Испямска държава".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право