20 заплати накуп само за полицаи и пожарникари

„МВР се задъхва от собствената си административна тежест и много трудно изпълнява своите елементарни законови функции”. Това каза вътрешният министър Веселин Вучков при представянето на реформи във ведомството. Той предлага от 1 април т.г. първа категория труд в МВР да бъдат единствено служителите, които работят в най-тежки условия - пожарникари, униформен състав, спасители, разследващи полицаи, дознатели, оперативни работници. Останалите, т.е. служителите на администрацията, ще бъдат назначавани от началото на април по Закона за държавния служител или на трудово правоотношение по кодекса на труда. Така те няма да имат право на привилегиите да се пенсионират по-рано след 27 години трудов стаж, от които две трети в системата на МВР, да прибират по 20 заплати накуп, както и да имат голям годишен отпуск. Веселин Вучков уточни, че става въпрос само за новопостъпващите в силовото министерство. „Причината е ясна - в момента работещите са сключили договор с държавата при определени условия и тя трябва да ги изпълни. Ако трябва да изплатим обезщетения, те биха възлезли на около 150-200 млн. лв. - сума, която МВР не може да си позволи”, каза Вучков.

В момента в министерството има 28 781 полицаи и 6750 пожарникари. Над 11 000 са служители, които са в администрацията или се занимават със специфични дейности. Това са работещите в счетоводствата, в международната дейност, в правната дейност, в „Човешки ресурси”, в системата за спешно набиране тел. 112, в дирекция „Български документи за самоличност”, в МВР болница и др. Вучков обяви и че ще организира дискусии дали дирекцията за издаване на документи да не премине към ГРАО и общините.

„Реформата в МВР е крайно необходима, тъй като е отлагана 25 години. От друга страна, МВР трябва да работи, а не само да се реформира. Поради това предлагаме новоназначените служители на административни длъжности да се подчиняват на закона за държавния служител. Не виждам защо трябва да има сътресения във вътрешното министерство", коментира Вучков.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов разкритикува готвените реформи с мотива, че ще струват скъпо за МВР.

МВР се топи, а разходите растат


Служителите в МВР са намалели в последните пет години с 9300 човека. За същото време разходите са се увеличили с 221 млн. лв. В момента реално заетите бройки в министерството са 47 134. Най-големият пик в напускането на служители на МВР е бил през 2013 г. Тогава си тръгнали 4757 работещи в министерството. През миналата година те са били 4035. Според Вучков причина за напускането са необяснените реформи във ведомството и неяснотите около пенсионирането на служителите.

В последните пет години има значителен ръст на финансовите разходи. През 2010 г. реално изхарчените пари са били 1,039 милиарда лева. Миналата година сумата е била 1,260 милиарда. Според Вучков през 2014 г. най-много растял делът за заплати и осигуровки, тъй като двукратно били увеличени заплатите, без да има финансова обосновка.

Общият бюджет на МВР за тази година е 1,031 милиарда лева. От тях близо 936 милиона лева са за заплати.

„Натоварването на МВР с нови функции без съответно финансиране вече е абсолютно невъзможно”, категоричен бе Вучков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право