Първанов: Трябва да заявим открито, че не сме в състояние да поемаме повече бежанци

Що се отнася до бежанската вълна, тя наистина може да бъде мощна или по-малко силна, но във всички случаи онова, което вчера каза Ивайло Калфин е стара позиция на АБВ. Ние смятаме, че трябва честно да заявим, публично, официално, открито като държава, че не сме в състояние, нямаме капацитет, да поемаме повече бежанци. Това каза председателят на АБВ Георги Първанов пред ТВ7.

„Това не е нехуманно”, подчерта той и допълни, че нехуманно би било ако ние си отворим границите, те нахлуят в България и ние се чудим къде да ги настаним. „Както виждаме, правят се много тежки компромиси с начина им на живот, което най-вероятно влияе и върху образа на България. Почтената позиция е да кажем, че към момента имаме много скромен потенциал, възможност за приемане на бежанци”, обясни Първанов.

Запитан дали е съгласен с изказването на Надежда Нейнски, че емигрантите са икономически и използват страната ни като транзитна зона към Европейския съюз, Първанов коментира, че е съгласен. „Тя и нито аз не сме първите, които го казваме. Наистина става дума за хора не само откъм Сирия, но и откъм много страни от юг, които търсят икономическо убежище, настаняване и развитие. Така че на тях трябва да се гледа именно с това око. Тук не е мотива бягството от военната заплаха, начина да си спасят живота, а нещо по-различно”, подчерта Георги Първанов.

На въпрос дали е нормално вицепремиерите Ивайло Калфин и Меглена Кунева да са на различни мнения по такъв въпрос той заяви, че е нормално във всяка общност да има спорове, докато се вземе решение. „Според мен трябва правителството да обсъди тези въпроси, да чуе различните аргументирани мнения и да се вземе позиция, която да се обяви публично”, каза още Георги Първанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини