Арестуван е бившият шеф на контраразузнаването в Македония

Благотворителен концерт събира пари за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

Обучаваха общинари да помагат на домоуправители

Президентът удостои с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ Съюза на българските писатели (СНИМКИ)

Тръмп: САЩ остават стабилен партньор на Саудитска Арабия въпреки съмненията покрай смъртта на Хашоги

Българите зад граница искат да ги представляват нови организации

Столична община: Изтича срокът за такса смет

Нов препъникамък за Брекзит – Гибралтар Испания плаши с вето споразумението за напускане

Все повече млади в САЩ предпочитат съвместно съжителство без брак

Стълб спасил влака в Кресненското дефиле от падане в реката

Премиерът на Испания обяви, че може да насрочи предсрочни избори

Менте намаления дебнат този Черен петък Ако на витрината пише “- 70%”, всички стоки трябва да са със 70 на сто по-ниски

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 21 ноември 2018

Дворът на кирилицата посрещна висши държавници от Бурятия, Калмикия и Чечня Откриха още 4 бюст-паметника в Алеята на писателите

Бумащина спира 30 млн. лв. за лекарите Всяка година касата пренасочва огромна сума от перо на перо

Първанов: Трябва да заявим открито, че не сме в състояние да поемаме повече бежанци

Що се отнася до бежанската вълна, тя наистина може да бъде мощна или по-малко силна, но във всички случаи онова, което вчера каза Ивайло Калфин е стара позиция на АБВ. Ние смятаме, че трябва честно да заявим, публично, официално, открито като държава, че не сме в състояние, нямаме капацитет, да поемаме повече бежанци. Това каза председателят на АБВ Георги Първанов пред ТВ7.

„Това не е нехуманно”, подчерта той и допълни, че нехуманно би било ако ние си отворим границите, те нахлуят в България и ние се чудим къде да ги настаним. „Както виждаме, правят се много тежки компромиси с начина им на живот, което най-вероятно влияе и върху образа на България. Почтената позиция е да кажем, че към момента имаме много скромен потенциал, възможност за приемане на бежанци”, обясни Първанов.

Запитан дали е съгласен с изказването на Надежда Нейнски, че емигрантите са икономически и използват страната ни като транзитна зона към Европейския съюз, Първанов коментира, че е съгласен. „Тя и нито аз не сме първите, които го казваме. Наистина става дума за хора не само откъм Сирия, но и откъм много страни от юг, които търсят икономическо убежище, настаняване и развитие. Така че на тях трябва да се гледа именно с това око. Тук не е мотива бягството от военната заплаха, начина да си спасят живота, а нещо по-различно”, подчерта Георги Първанов.

На въпрос дали е нормално вицепремиерите Ивайло Калфин и Меглена Кунева да са на различни мнения по такъв въпрос той заяви, че е нормално във всяка общност да има спорове, докато се вземе решение. „Според мен трябва правителството да обсъди тези въпроси, да чуе различните аргументирани мнения и да се вземе позиция, която да се обяви публично”, каза още Георги Първанов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.