Защо не всички германци са доволни от минималната часова ставка

ВИКТОР ДРЕМСИЗОВ

Нова година - нов късмет, казват хората. Но дали това може да се отнася за работещите в Германия? Всичко зависи от коя страна ще погледнем случващото се в социалната им система. От началото на годината минималното възнаграждение в Германия е вече 8,50 евро на час. Според изискванията на закона работодателите трябва да заплащат на своите работници и служители тази брутна минимална заплата за всеки час, изработен на територията на държавата. Българските гастарбайтери също имат право на това минимално почасово заплащане.

За Германия това е първото въвеждане на минимално почасово заплащане.

Канцлерката Ангела Меркел дълго време е против идеята. Тя смята, че това ще навреди на малкия и среден бизнес. Друг проблем, до който може да се стигне, е намаляване на заетостта. Сега, когато това вече е факт, какви са последствията?

Ако сте работник в по-малка фирма, предимно в частния сектор, то тогава въвеждането на минималното почасово заплащане за вас ще е от полза. Защо ли? Защото до този момент сте получавали сума, която може би ви удовлетворява, но често е под нововъведения праг. Например като продавач на сладки в магазин, за един час работа получавате около 6 евро. Ако пък сте шофьор- доставчик в суши заведение, преди промяната, влезнала в сила от 1 януари 2015, вземате по 6,50 евро на час. Плюсът като доставчик за вас е в т.нар. Trinkgeld или по-точно казано бакшишите. Камериерките в не толкова големите хотели получават също около 6 евро на час. За някои промишлени отрасли, като например за производството на месо, има договорка за минимална работна заплата от 7,75 евро, която постепенно ще се увеличи до 8,75 до края на 2016 година.

Как бихме могли да анализираме ползите от въвеждането на минималното почасово заплащане? Предимствата за вас като работник в числа могат да бъдат посочени така: Приблизително 16 евро повече за ден работа, а за месец - около 350 евро върху заплатата. Това е много добро повишаване на вашия доход, но дали е така и за вашия работодател?

Подходите на германските бизнесмени към новото законодателство са различни, но можем да откроим два, които преобладават в последните седмици. Единият е свързан с промяната в цената на дадената услуга.Собствениците на малки фирми, заведения за хранене, решават да увеличат цените на предлаганите продукти. След като служителят ще получава приблизително 1 евро повече от преди, то тогава цената на предлагания продукт може да се увеличи също. Най-често повишаването на цените е минимално и се усеща от най-неплатежоспособните клиенти. За някои предприятия, където повишаването на услугата не е решение, се прибягва към съкращаване на персонала.

Кои са най-засегнатите групи от промяната? Как това би повлияло на техния бизнес?
За най-страсащи от минималното заплащане засега са таксиметровите шофьори. Причината е, че оборотите им обикновено са твърде ниски. Ако сте хващали такси в Германия, няма как да не ви направи впечатление, че тарифите са доста ниски за стандарта им на живот. Ограниченията на минималната надница може да предизвикат до намаляване на услугата. Например не толкова таксита през нощта. Друго съществено важно е, че таксиметровите компании ще разпределят работата повече на самостоятелно заетите водачи (каквито са почти всички „бакшиши“ в България), тъй като минималната работна заплата не се отнася за тях. Това обаче ще удари таксиджиите на заплата във федералната република. Чрез промяната таксиметровите компании могат да повишат и тарифите. Което предизвиква известен риск от отлив на клиенти.

Как ще се отрази минималната ставка на трудовата заетост? Смята се, че може да доведе до увеличаване на безработицата, смятат редица браншови организации. Така ли е и има ли причина за притеснение? В едни от най-разпространените интернет сайтове, предлагащи работа в Германия (https://www.jobboerse.de и https://jobboerse.arbeitsagentur.de ) не се забелязва повишено търсене. Преобладават обявите за практиканти и служители в заведения за хранене и кол центровете. Най-търсените служители в Германия са готвачи, сервитьори, строители и медицински сестри. Почасовото заплащане за тези кадри е около 11-12 евро. Немски икономисти смятат , че е възможно леко повишаване на безработицата но само в първите няколко месеца. Въвеждането на минималните 8,50 евро на час все пак няма да стане мигновено. Държавата е определила период от 2 години, през които всички трябва да преминат към минималните изисквания.

Кой няма да може да се възползва от минималното почасово заплащане – това също е един от дискутираните въпроси. Ставката не важи за малолетни и непълнолетни лица без квалификация и за стажантите. Минималната работна заплата се отнася за всички работници над 18 години във всички сектори. Изключени са трайно безработни. Ако постъпите на нова работа след най-малко 12 месеца безработица, то за първите шест месеца нямате право на минималната работна заплата. Това е стимул за работодателите да наемат дългосрочно безработни хора. За доброволци и стажанти в областта на обучението, минималната работна заплата не се прилага. Дори тези, които доброволно са на стаж, които не са за период повече от 3 месеца, също няма право на минималната работна заплата.

Преходният период за нововъведенията в отделни сектори е до 2017 година.Така например договорените минимални заплати в отрасли с ниски заплати, като сектора на сигурността (охранители, портиери), пералните услуги или фризьорството в момента се заплащат около 7,50 евро на час. Те ще имат възможност постепенно да увеличат своето минимално почасово заплащане. Това се отнася и за хранително-вкусовата промишленост, колективните трудови договори.

До края на 2016 година всички трябва да успеят да преминат към минималния праг за възнаграждение. А клиентите постепенно ще усетят по тарифата на таксита, цената на подстригването и разходите на поддръжка на входа им, че и върху тях ще легне тежестта на решението. В дългосрочен план обаче минималната почасова ставка цели леко повишение на стандарта на живот на германците, а задачата да ги настигнем става все по-трудна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари