УНИЦЕФ: Едно от всяко седмо дете в света не е ваксинирано

Репортери без граници: Омразата към журналистите, която се засилва в Европа и САЩ, е заплаха за демокрациите

Евростат: Всеки трети българин живее в сериозен риск от бедност

Тръмп нарече Ким Чен-ун „много отворен“ и „много почтен“ човек

Най-малко 10 загинали при пожар в нелегален нефтен кладенец в Индонезия

Мач на кило кръв и метър кожа

“Левски” без загуба вече 21 години

Царица Елеонора се поболява на фронта Дължим спасяването на Боянската църква на втората съпруга на Фердинанд

На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Незаконни видеокамери шпионират столичани, а Комисията за защита на личните данни бездейств

Комисията за защита на личните данни се бави два пъти повече от предвидения срок за отговор по жалби – дори за битовизми. В това са се уверили и сами живеещите в блок в столичния квартал „Стрелбище“.

Преди повече от половин година няколко семейства са сложили камери за видеонаблюдение във входа на столичен блок. С устройствата се наблюдава всеки влизащ или излизащ от него. И докато това на пръв поглед изглежда като добър начин за защита от кражби (които никога не са били проблем на конкретното място), лесно се вижда кога всеки напуска жилището си, кога в него няма никой, кога е удобно да бъде извършена кражба. Още повече, че само поставилите камерите семейства имат достъп до записите. Информация за давността на архива или че обектът е под видеонаблюдение липсва.

Инициаторът на идеята е бивш полицай, който в момента получава идеи как да узакони инициативата си постфактум, като в момента се прави подписка, въпреки че решението не е взето на общото събрание на входа. Според Закона за управление на етажната собственост, решение за монтиране на техническо съоръжение, трябва да бъде взето „с мнозинство не по-малко от 67 на сто идеални части от общите части“.

След проверка, установила, че въпросният бивш служител на реда не е регистриран като администратор на лични данни, е подадена жалба в Комисията за защита на личните данни на 06.10.2014 г. Въпреки законово установения ред за отговор на жалбата от един месец, комисията се бави двойно повече. На проверка на вестник „Труд“ е отговорено, че само лицата засегнати от жалбата имат право да получат повече информация по казуса.

И докато това може да изглежда като ежедневна битова неволя, всеки може да си направи няколко извода. Личните ни данни съвсем не са толкова добре защитени, колкото си мислим, и злоупотребата с тях е много лесна. Това съвсем не е единичен случай и с навлизането на новите технологии на достъпни цени, това ще става все по-голям проблем. Най-притеснителното обаче е, че компетентните органи бездействат, а когато тромавите им механизми се задействат, те често са беззъби.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.