Незаконни видеокамери шпионират столичани, а Комисията за защита на личните данни бездейств

Комисията за защита на личните данни се бави два пъти повече от предвидения срок за отговор по жалби - дори за битовизми. В това са се уверили и сами живеещите в блок в столичния квартал „Стрелбище“.


Преди повече от половин година няколко семейства са сложили камери за видеонаблюдение във входа на столичен блок. С устройствата се наблюдава всеки влизащ или излизащ от него. И докато това на пръв поглед изглежда като добър начин за защита от кражби (които никога не са били проблем на конкретното място), лесно се вижда кога всеки напуска жилището си, кога в него няма никой, кога е удобно да бъде извършена кражба. Още повече, че само поставилите камерите семейства имат достъп до записите. Информация за давността на архива или че обектът е под видеонаблюдение липсва.


Инициаторът на идеята е бивш полицай, който в момента получава идеи как да узакони инициативата си постфактум, като в момента се прави подписка, въпреки че решението не е взето на общото събрание на входа. Според Закона за управление на етажната собственост, решение за монтиране на техническо съоръжение, трябва да бъде взето „с мнозинство не по-малко от 67 на сто идеални части от общите части“.


След проверка, установила, че въпросният бивш служител на реда не е регистриран като администратор на лични данни, е подадена жалба в Комисията за защита на личните данни на 06.10.2014 г. Въпреки законово установения ред за отговор на жалбата от един месец, комисията се бави двойно повече. На проверка на вестник „Труд“ е отговорено, че само лицата засегнати от жалбата имат право да получат повече информация по казуса.


И докато това може да изглежда като ежедневна битова неволя, всеки може да си направи няколко извода. Личните ни данни съвсем не са толкова добре защитени, колкото си мислим, и злоупотребата с тях е много лесна. Това съвсем не е единичен случай и с навлизането на новите технологии на достъпни цени, това ще става все по-голям проблем. Най-притеснителното обаче е, че компетентните органи бездействат, а когато тромавите им механизми се задействат, те често са беззъби.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини