Огнян Минчев: Етническите гета са сред причините за тероризма в Европа

Успехът или неуспехът на Европа при справянето с тероризма ще се отрази и на България, заяви политологът Огнян Минчев пред "Фокус". Той уточни, че грешат онези, които говорят за Европа и България като за два отделни фактора.

Политологът коментира и причините, довели до терористичния акт в редакцията на „Шарли Ебдо“. На първо място е неуспехът на европейските общества да интегрират емигрантите. „Тези общества са класически национални държави, те не са емигрантски общества, каквито са Канада, Австралия или САЩ. Това означава, че те имат повече проблеми в приобщаването на големи групи от хора. По-голямата част от емигрантите в тези държави формират т.нар. етнически гета, в които нарастващо влияние имат събитията и идеите, които се развиват в предишните им държави“, обясни Минчев. Той посочи, че втори фактор за атентата в Париж е радикализацията на исляма. Политологът отбеляза, че приключва модерната епоха и започва нова, в която основните идеи на европейското просвещение – национализмът, либерализмът и соцализмът не са най-важната притегателна сила за страните и обществата от третия свят. Има завръщане към традиционната идентичност и там се наблюдава бурно възраждане на исляма.
Във връзка със спецакцията на ДАНС в Пазарджик срещу радикалния ислям, Минчев коментира, че всички хора, които искат да развиват в България тези крайни убеждения, трябва да знаят, че у нас това не може да се случва. „Всеки, които се опитва да радикализира част от населението на страната, ще плаща определена цена за това. В България има закон и той предполага подобна пропаганда на насилие, на разделение между вярващи и невярващи, няма да бъде допусната“, подчерта политологът.
Във връзка с отговора на Европа на атентата в Париж, Огнян Минчев посочи, че има две тенденции в ЕС, свързани с тероризма. Първата е авторитарната ренационализация на политиката - десни движения, които обвиняват европейската интеграция за това, че в ЕС няма достатъчно силни властови механизми, които да ограничат тероризма. Другата тенденция е на либералния мултикултурализъм, който поддърза тезата, че премахването на бариерите прави обществата разнообразни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини