Кунева: Влизането ни в Шенген трябва да е приоритет не само на България, но и на цяла Европа

България е външна граница в Европейския съюз и е изключително важно да участва в съвместните усилия по опазването на сигурността. Това заяви Меглена Кунева, вицепремиер по координацията на европейските политики и институционалните въпроси по време на дискусията в Софийски университет, предаде "Фокус".

„Членството ни в Шенген е от изключително значение за постигaнeто на тази цел. По отношение на сигурността, не трябва Европа да се движи на две скорости. В този смисъл България няма да допусне да е на втора скорост. За целта е необходимо влизането ни в Шенген да не е приоритет само на България, а и на цяла Европа. В най-скоро време ще направим среща на вътрешните министри на ЕС от страните в Южна Европа, за да обсъдим действията си за единна европейска политика", обясни Кунева.

Тя подчерта, че ни е нужен успех, защото той е резултат от усилията ни. „Времето е единствената територия, която не може да бъде завзета отново. Въпросът е да получим достъп и добра оценка за членството ни в Шенген", допълни Меглена Кунева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини