Рекорден брой съдии са назначени по време на управлението на Доналд Тръмп

Александър Вучич планира да посети Косово на 9 септември

На 17 август 2018 да почерпят

„Лудогорец“ остана сам от родните клубове в Европа

ЦСКА атакува и през Трансилвания

Знаменитости отдават почит на Арета Франклин

Още през 2015 г. трябвало да сменят дисковия масив В резервния център на Търговския регистър работят само климатиците

ПРАВО НА ОТГОВОР

Катар налива $15 млрд. в турската икономика

Скарлет Йохансон е най-високоплатената актриса в света

Коли и камиони вървят по мост на 5 века Кадин мост в село Невестино е построен през далечната 1470 г.

Скандинавските авантюри на ЦСКА

Посолството на САЩ в Прищина: Косово и Сърбия нямат неограничена свобода на действие

20 изчезнали след срутването в Генуа (ИНФОГРАФИКА) Рим обяви извънредно положение, деблокира 5 млн. евро

Вашингтон заплашва Анкара с нови санкции, ако пастор Андрю Брънсън не бъде освободен

836 кг са бракуваните храни по празниците заради изтекъл срок на годност

Лоша хигиена на местата, където се произвежда и опакова храната, неизрядни документи за произхода, както и един от най-масовите проблеми – липсата на системи за самоконтрол са основните нарушения, констатирани от съвместните проверки на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Националната агенция по приходите (НАП) по Коледните и Новогодишните празници. Това обобщи на пресконференция днес изпълнителният директор на агенцията проф. Пламен Моллов, цитиран от Дарик.

По думите му масово в България не се разбира смисълът на тези системи за самоконтрол, които особено засягат заведенията за обществено хранене.

Средно между 500 и 2000 лева са глобите за установени нарушения, а само за празниците са извършени общо 2042 проверки. Направени са 97 предписания, съставени – 24 акта, а 836 кг храни са бракувани от търговската мрежа – най-вече млечни продукти, меса, колбаси с изтекъл срок на годност.

Между 15 септември и 31 декември регулярно са проверявани преди всичко борси, складове, тържища за плодове и зеленчуци и за месо. В този период имаме около 300 сигнала по интернет и около 70 консултации по различни въпроси на потребителите, докладва проф. Моллов. Проверките имат превантивен ефект по повод нелегалния внос и разпространение на храни, за които се избягва плащане на ДДС, а ние имаме проблеми при проследимостта на тези храни, посочи той. При по-големи складове и борси, както и при месата основно липсват етикети, с които да се докаже произхода на храните.

Пламен Моллов подчерта, че за последната година, откакто той оглавява агенцията, дисциплинарните производства на инспектори от БАБХ са се увеличили два пъти в сравнение с миналата година и са над 24. Уволнени заради нарушения и корупция за последната година са общо 8-9 души.

Официалните регулярни проверки от 1 декември до 5 януари в цялата страна са 13 292. При тях са бракувани общо 2 418 кг храни, 351 хранителни добавки, 55 литра фитнес напитки. Общо 13 са затворените обекти или такива с временно преустановена дейност.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.