Гръцкият финансов министър: Рискуваме случайно излизане от еврозоната

Гръцкият финансов министър Хардувелис заяви, че неговата страна рискува случайно излизане от еврото, ако новото правителство не успее да постигне достатъчно скоро споразумение с международните си кредитори, съобщава агенция "Блумбърг".

Той също така каза, че отливът на банкови депозити, който достигна около 30 млрд. евро през декември 2014-а година, продължава и в началото на настоящия месец, въпреки че според него за сега "всичко е под контрол". Според Хардувелис отписването на дълг, за което настоява крайната левица СИРИЗА, е политически неприемливо за гръцките кредитори, като според него облекчаване на дълговата тежест може да дойде чрез разширяване на периода на падеж на дълга и чрез преминаване към по-ниски фиксирани лихвени проценти.

В същото време лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас написа за немския в-к Handelsblatt, че дългът на Гърция не може да бъде погасен, докато икономиката на страната е обект на "постоянно фискално даване". Но той подчерта, че германските данъкоплатци няма за какво да се страхуват, тъй като целта на неговата партия не е да търси конфронтация, повече кредити или "непопълнен" чек за нови дефицити. Вместо това, той иска нова сделка в рамките на еврозоната, която да позволява на гръцкото правителство да финансира икономическия растеж и възстановяване на устойчивостта на държавния дълг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят