Пещера Магурата влиза в списъка на ЮНЕСКО

Вежди Рашидов - министър на културата, и Ирина Бокова - генерален директор на ЮНЕСКО, се споразумяха да бъде максимално ускорена работата по подготовката на новото българско предложение за включване в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, което ще е на прочутата ни пещера Магурата, намираща се до село Рабиша, северозападно от Белоградчик.

Министър Рашидов и г-жа Бокова бяха единодушни, че кандидатурата на пещерата Магурата с нейните уникални и загадъчни скални рисунки отпреди 7 хилядолетия, на които са изобразени сакрални и ловни сцени, отговаря на всички изисквания, за да бъде номинирана и одобрена за включване в представителния списък на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

„Когато пещерата Магурата, в която има запазени, видими следи от човешко присъствие още от много хилядолетия, попадне в списъка на обектите под закрилата на ЮНЕСКО, това ще е и изключително голяма чест за всички нас, това ще е и поредното признание за България, която заслужено се гордее с културно-историческото си наследство и природни забележителности”, подчерта министър Вежди Рашидов.

В хода на разговора министър Рашидов запозна г-жа Ирина Бокова и с някои от акцентите в съпътстващата програма във връзка с откриващата се на 15 април 2015 г. в Лувъра в Париж изложба „Епопеята на тракийските царе. Археологически открития в България”.

”Смятаме да организираме в Париж в дните непосредствено след официалното откриване на впечатляващата изложба и Седмица на българско кино, което вече навърши цял век”, посочи Вежди Рашидов.

На работната среща днес в Министерството на културата присъства и заместник-министърът на културата Боил Банов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура