Говори Христо Илиев, кмет на Плиска: Първите столичани чакат справедливост

"България е имала много столици, но Плиска е била първата. И то цели 212 години. Затова искам да получи това, което заслужава, и управленците ни най-после да разберат, че без минало няма настояще." Това е лайтмотивът в кметското битие на Христо Илиев, което продължава вече пети мандат.

Казва, че за това време - от 1991 г. до сега, нещата стават все по-зле. "Държавата ни е такава и общините на нея приличат. Хората губят вяра в политиците "горе" и вече снемат доверието и от най-малките ръководители по места "долу". "Все още успяваме да ги убедим, че правим всичко по силите си, но докога - не знам", казва Илиев и дава пример с активността на местните и парламентарните избори.
Когато избират кмет, поне 700 плисковчани от 840 имащи право на глас отиват до урната. А на последните избори за Народно събрание излезли към 500.
Голямата болка на Илиев е, че на достолепна Плиска е отреден статут на населено място от община Каспичан. Така в битов аспект първата българска столица е приравнена до съседните й села. Там изпразват кофите за смет два пъти месечно. И в Плиска е така. "А в Каспичан осем пъти!", негодува кметът.
Но през Плиска, за да стигнат до Националния историко-археологически резерват, преминават поне 30 000 български и чужди туристи годишно. С уличното осветление също е така. На кмета са отредени 9000 лв. лимит за лампи годишно и за да се вмести, в определени часове нощем осветлението се изключва. "Това не е честно, всички са данъкоплатци", разсъждава Илиев.
Според него изходът е в приемането на закон за великите стари столици. "Това е идея, която от години се опитвам да прокарам. Работни групи от Велики Преслав, Каспичан и Плиска се събирахме няколко пъти във Велики Търново. Имахме среща и с вицепрезидента Маргарита Попова. И точно когато предстоеше министърът на културата Вежди Рашидов да внесе законопроекта за дебати, парламентът се разтури. Но сега пак имам уверение от шуменските депутати от ГЕРБ, че ще бъде внесен", надява се Илиев. Законът може да даде на Плиска статут на исторически град и той ще получава целеви средства за развитие.
Така кметът ще подобри инфраструктурата, няма да се притеснява колко ще светят уличните лампи, как да се поддържа хигиената и как да участва в европроекти.
"Ето сега решихме да не правим ремонт на фонтана в центъра на Плиска, а парите - 2000 лв., да отидат за изкърпване на една улица", обяснява Илиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони