Пет неща, които Първа лига да взаимства от Мондиала

На 20 юли 2018 да почерпят

Автоиндустрията в САЩ призова Тръмп да не налага мита върху вноса на коли

Муслин и Янкович отпадат като вариант за „Левски“

1700 незаети места останаха в софийските гимназии

Новият британски министър за Брекзит иска по-интензивни преговори с ЕС

Творчески терминал „България – Израел” Този нов културен формат е продължение на фестивала „Българска душа на Святата земя”

Кнесетът прие спорен закон, даващ право на самоопределение само на евреите

Погазват се правата на психично болните

Учени регистрираха нова сеизмична активност край вулкана Етна

Сменяме валидните винетки с електронни Общините искат 20% от таксите

Борисов пред „Известия“: Влизането на Турция в ЕС в момента е невъзможно

Нараства броят на заразените със Западнонилски вирус в Гърция

Избили на сляпо животните в Странджа Не е установен дори щамът на болестта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 20 юли 2018

Говори Христо Илиев, кмет на Плиска: Първите столичани чакат справедливост

„България е имала много столици, но Плиска е била първата. И то цели 212 години. Затова искам да получи това, което заслужава, и управленците ни най-после да разберат, че без минало няма настояще.“ Това е лайтмотивът в кметското битие на Христо Илиев, което продължава вече пети мандат.

Казва, че за това време – от 1991 г. до сега, нещата стават все по-зле. „Държавата ни е такава и общините на нея приличат. Хората губят вяра в политиците „горе“ и вече снемат доверието и от най-малките ръководители по места „долу“. „Все още успяваме да ги убедим, че правим всичко по силите си, но докога – не знам“, казва Илиев и дава пример с активността на местните и парламентарните избори.
Когато избират кмет, поне 700 плисковчани от 840 имащи право на глас отиват до урната. А на последните избори за Народно събрание излезли към 500.
Голямата болка на Илиев е, че на достолепна Плиска е отреден статут на населено място от община Каспичан. Така в битов аспект първата българска столица е приравнена до съседните й села. Там изпразват кофите за смет два пъти месечно. И в Плиска е така. „А в Каспичан осем пъти!“, негодува кметът.
Но през Плиска, за да стигнат до Националния историко-археологически резерват, преминават поне 30 000 български и чужди туристи годишно. С уличното осветление също е така. На кмета са отредени 9000 лв. лимит за лампи годишно и за да се вмести, в определени часове нощем осветлението се изключва. „Това не е честно, всички са данъкоплатци“, разсъждава Илиев.
Според него изходът е в приемането на закон за великите стари столици. „Това е идея, която от години се опитвам да прокарам. Работни групи от Велики Преслав, Каспичан и Плиска се събирахме няколко пъти във Велики Търново. Имахме среща и с вицепрезидента Маргарита Попова. И точно когато предстоеше министърът на културата Вежди Рашидов да внесе законопроекта за дебати, парламентът се разтури. Но сега пак имам уверение от шуменските депутати от ГЕРБ, че ще бъде внесен“, надява се Илиев. Законът може да даде на Плиска статут на исторически град и той ще получава целеви средства за развитие.
Така кметът ще подобри инфраструктурата, няма да се притеснява колко ще светят уличните лампи, как да се поддържа хигиената и как да участва в европроекти.
„Ето сега решихме да не правим ремонт на фонтана в центъра на Плиска, а парите – 2000 лв., да отидат за изкърпване на една улица“, обяснява Илиев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.