Шарли Ебдо с награда за смелост и почтеност в журналистиката

Наградата "Даниел Пърл" за смелост и почтеност в журналистиката за 2015 година бе присъдена на френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", съобщи Пресклубът на Лос Анджелис, съгласувано със семейството на убития през 2002 г. журналист, пише АФП.

"За нас това е огромна чест. Разбира се, че ще я приемем", каза главният редактор на "Шарли ебдо" Жерар Биар.

"Никоя проява на тероризъм не може да спре свободата на словото. Присъждането на наградата "Даниел Пърл" на "Шарли ебдо" е силно послание в този смисъл", коментира президентът на Пресклуба на Лос Анджелис Робърт Ковачик в изявление във Фейсбук страницата на организацията.

От 2002 г. Пресклубът на Лос Анджелис дава тази награда съгласувано с Джудеа и Рут Пърл, родителите на бившия журналист от в. "Уолстрийт джърнъл" Даниел Пърл, който бе убит през 2002 г. в Пакистан от члена на Ал Кайда Халид Шейх Мохамед.

"Ние сме в траур и заставаме до френския народ и семействата на всички жертви на касапницата в Париж. Жертвата им напомни на света за съществуването на една смъртна опасност, с която трябва да се води борба и да бъде премахната", казват в изявлението родителите на Даниел Пърл.

"Смелите хора от "Шарли ебдо" браниха свободата ни в продължение на десетилетия, сами, и сега е наш дълг да защитим техните възгледи за бъдещите поколения. Заедно", добавиха те в аргументацията си защо са избрали "Шарли ебдо" на тазгодишното издание на наградата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят