Ченгета раздават календари на старци срещу телефонни измами

Хиляди флаери - календари с призив "Ако някой ви поиска пари по телефона, това е ИЗМАМА" започват да раздават на старците по селата от Областната дирекция на МВР в Смолян.

Идеята е календарът винаги да им напомня, че могат да бъдат измамени по телефона. Полицаите първо ще посещават старците по домовете в по отдалечените населени места. Освен, че ще им раздават календарите, ще ги обучават какво да правят при обаждане от непознат.

За началото на акцията са отпечатани над 2000 календара, но предстои да се направят още. Кампанията е заради зачестилите телефонни измами на възрастни хора в региона. Само за последната година излъганите старци са 12, като щетите общо са за над 21 000 лв., сочат от полицията.

От смолянската дирекция са отворили денонощен телефон, на който пенсионерите могат да проверяват за станали катастрофи и престъпления.

Последно 85-годишна смолянчанка беше измамена с 3000 лв. по телефона на 9 януари. Тя увила в найлонов плик парите и ги хвърлила от балкона си на непознат, след като по телефона я излъгали, че дъщеря й е в болница със счупен крак и трябват пари за операция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони