Москва и Скопие на нож след „руска намеса“ (обзор) Заев: Русия да разбере, че нямаме алтернатива на НАТО и ЕС

Започна връчването на наградите „Икономика на светло“ за 2017 г., организирано от АИКБ (СНИМКИ)

Кристиан Вигенин: Действията на БАБХ и Министерство на земеделието в Шарково са незаконни Всеки следващ ден води отговорността към министър- председателя

БНБ с нови правила за заеми към свързани фирми Докладват вътрешните експозиции

Пресконференцията на Тръмп и Путин в Хелзинки (СТЕНОГРАМА)

Самоубийствата у нас намаляват Двама души на ден посягат на живота си

Шест години майсторят олтара в манастира “Свети Йоан Бигорски” Защо Македония трябва да е следващата ви дестинация?

КС решава на 27 юли за Истанбулската конвенция Множество неправителствени организации са в подкрепа

Еврокомисарят по безопасност на храните: Евтаназията на заразените животни е единственият начин да се овладее ситуацията с чумата Брюксел ще покрие 75% от разходите по компенсирането на собствениците на умъртвени животни

Столичната „Топлофикация“ със 100 млн. лв. дълг “Булгаргаз” се кани да събира задълженията принудително

Делио Роси заложи на 11-те от мача в Лихтенщайн

Домашен арест за сина на Пелов Владимир Стефанов бе задържан с още 4 души

Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация: 5000 души ще изливат козе мляко утре пред Министерски съвет

92-годишна дряновка хвърли от терасата 25 000 лева дар за ало измамници Бабата "изгоряла" по схемата „съдействие на полицията"

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 18 юли 2018

Индексът на настигането постави България на 29-о място сред 35 страни

България заема 29 място от 35 страни според „Индекса на настигането“, като слиза една позиция по-долу в сравнение с индекса за 2011г. и 2013г. и е на нивото от 2012г. Това се посочва в изследване на Института „Отворено общество“ – София.

Според него страната ни се намира на дъното на класацията сред страните-членки на ЕС при четири основни категории на индекса: Икономика, Демокрация, Качество на живот и Добро управление.

От четирите категории България се представя най-добре в Икономика, където заема 28 позиция, следвана на Демокрация, която се намира на същата позиция, Добро управление е на 29 позиция, но с по-малко точки. България се представя най-зле в категорията Качество на живот, където заема едно от последните места – 30 от 35. Тук индикаторите се измерват по образование, здравеопазване и потребление.

При отделните индикатори България се представя най-добре при ниво на държавен дълг, където е втора в класацията след Естония, посочват от Института. Сред най-лошите индикатори на страната са енергийната ефективност – намира се на 35 място, корупция – 34 място, върховенство на закона – 31 място, свобода на медиите – 30 място.

Основният извод от изследването е положителен – настигането работи и дава резултати, но някои страни се възползват по-добре, а други по-слабо от членството си в ЕС. Няколко страни от Централна и Източна Европа се справят много добре като настигат референтната група от „западни държави“ – стари страни-членки.

Най-добре се представя Естония, следвана от Полша, Литва и Латвия, докато България и Румъния остават на последните места и в четирите издания на Индекса

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.