Фриц-Жули Жоасен се срещал с парижките терористи. Арестуваният хаитянин: Не съм джихадист (обзор)

Арестуваният у нас хаитянин с френски паспорт Фриц-Жули Жоасен се срещал със Шериф Кауши - единият от двамата братя, предизвикали кървавата касапница във френското хумористично издание "Шарли Ебдо". Това стана ясно в Хасковския окръжен съд, където на 29-годишния Жоасен бе наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Както вече "Труд" писа, младият французин бе арестуван на пункта "Капитан Андреево" при опит да изведе през Турция в Сирия 3-годишния си син Абдел-Рахман.
Издадента втора Европейска заповед за арест срещу Жоасен е от прокуратурата към Главния съд в Париж. В документа е отбелязано, че френските тайни служби засекли няколко срещи между хаитянина и брата на Саид - Шериф Кауши. Това станало малко преди Фриц-Жули да тръгне към България.

"За мен това не е нормално. Не съм терорист. Човек може да има приятели и те да правят каквото си искат. Нямам нищо общо със станалото в Париж и никога не съм имал такива намерения", заяви пред магистратите в Хасково обвиненият от Франция за участие в терористична група и подготвяне на кървавите атентати. "Щом има доказателства срещу мен, нека ми бъдат показани. Мисля, че не е тероризъм да имаш приятели. Те си остават такива от детството, но може да имат и различни възгледи", допълни още Фриц-Жули пред съдия Милена Петева.

Той поясни още, че ако искал да участва в акцията, щял да го направи, а не да тръгне за ваканция в Истанбул. Чужденецът заяви, че желае час по-скоро да бъде екстрадиран във Франция

За разлика от предишния ден, сега 29-годишният мъж бе доведен в съдебната зала от полицаи с бронежилетки, а един от тях бе и с пушка-помпа със сгъваем приклад.

Този петък предстои и произнасянето на съда по предишното искане на френските власти Фриц-Жули Жоасен да им бъде предаден. Тази първа Европейска заповед за арест срещу него е по жалба на тунизийската му съпруга, че отвлякал 3-годишното им дете и искал да го обучава в Сирия на радикален ислям. Според жената на Жоасен, той приел мюсюлманската религия преди 15 г., но преди няколко години започнал да се увлича по джихадизма.

Самият французин от хаитянски произход разказа в предишно заседание, че е ходил преди още да се ожени на поклонение в Мека. "Не съм джихадист, приличам ли ви с тези дрехи да съм тръгнал на война в Сирия", попита Фриц-Жули пред съда и също поиска да бъде предаден доброволно на френските власти по обвинението в отвличането на собственото си дете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини