В Гърция арестуваха рускиня, смятана за ключов свидетел в разследването на убийството на журналистката Дафне Галиция

Регионалният министър: Около 100 млн. лв. годишно се дават за запълване на дупки по пътищата

Симеон Втори бе специален гост на конференцията „Царе без царство, дипломати без дипломатически отношения“ в Мадрид (СНИМКИ)

Кои жени си купуват по пет вибратора?

Проф. Балтов: Предстои преструктуриране на “Пирогов” – сливане на клиники и увеличение на заплатите до 300 лв.

Арестуваха бус с контрабандни цигари за близо 200 000 лева в Търново Първият удар на полицията за тази година е с предотвратени щети, колкото за цялата 2017 година

Остава високо нивото на водата в карнобатското село Сърнево

Уволниха шефа на “Кеймбридж аналитика” заради злоупотреба с лични данни на потребители на Фейсбук

Турската полиция хвана българин с над 2 килограма кокаин, скрит в ауспуха на джип

Зукърбърг е извикан да даде показания в британския парламент заради скандала с личните данни на 50 млн. потребители

Джеймс Матис: Случаят “Скрипал” показва, че Русия е избрала да бъде стратегически противник

Мъж пострада при експлозия в град Остин

Лавров: Великобритания съзнателно е поела курс към разваляне на отношенията с Русия

Над 35 цивилни загинаха при ракетен огън от сирийски бунтовници в предградие на Дамаск

Експерт: Отровителят на Сергей Скрипал може да се намира и в Русия

Лиляна Павлова: Хората в панелните жилища да направят сдружение, за да се санира блокът им

Хората в панелните жилища трябва да направят сдружение, за да се санира блокът им. Говорим за блокове с над 36 апартамента. Програмата ще трае много години, а целта ни е сега да дадем силен тласък и старт с най-тежките и най-сложните сгради. Това обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова пред БНТ.

„По стандартния метод със съфинансиране видяхме, че не се получава. Затова хората трябва да направят сдружение. Събират се на общо събрание и решават. Най-големите панелни сгради ще получат 100% финансиране. Програмата ще продължи до 2020 година. Става въпрос за големи блокове в големите окръжни градове. Хората имат да направят няколко стъпки. Правят сдружение на общото събрание и го регистрират в общината – безплатно.

После сдружението се регистрира в Агенцията по вписванията и се получава Булстат. После се подава заявление в общината за сдружението. Общината ще проведе обществени търгове, като ще назначи проверяващи, които ще направят конструктивно и енергийно обследване на сградата. Те си дават мнението, а след това общината пуска обществена поръчка за избор на фирма.

Искам да добавя, че ние ще дадем безплатно и технически паспорт, което е много важно. Прави се проект и се започва работа. Ако има близо газификация, тя ще бъде вързана. Може да се сложат солари на покрива и т.н. Където има положена изолация, ще се прецени дали тя е добре направена. Ако всичко е нормално, тя ще си остане, като само ще бъде боядисана, за да няма кръпки, а всичко да е еднакво”, обясни Павлова.

Старата система за саниране поемаше 75% от парите при най-тежко пострадалите сгради, а сега те ще получават 100% финансиране, заяви Павлова. „Санирането по старата система беше много трудно да се направи”, допълни Павлова.

Тя уточни, че в страната трябва да се санират над 1 милион жилища в над 80 хиляди сгради. „Говорим за един процес, които започва тази година и ще продължи в следващите години. Тази програма ще трае много години напред. Това е програма с която искаме да дадем по-силен начален тласък за саниране. Ще започнем с по-тежките сгради. Видяхме само, че със стандартния метод – санирането на старите сгради, не се получава”, каза Лиляна Павлова. Министърът на регионалното развитие и благоустройството посочи, че това 100% финансиране ще бъде отделено за големите сгради с над 36 апартамента в тях. Ако сградата отговаря на изискванията – да е панелна, стоманобетонна, да е над 36 апартамента, се подава заявление по образец в общината, която след като разгледа тази сграда и тя принципно бъде одобрена, че е допустима, общината паралелно, с този процесще проведе обществена поръчка да се избере първо одитор, енергийно обследване да се направи на сградата и много важно – конструктивно обследване, посочи Павлова. Тя допълни, че се цели сградите да достигнат технологичен клас „С”, като каза, че частичното саниране няма да бъде премахвано.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.