Лиляна Павлова: Хората в панелните жилища да направят сдружение, за да се санира блокът им

Хората в панелните жилища трябва да направят сдружение, за да се санира блокът им. Говорим за блокове с над 36 апартамента. Програмата ще трае много години, а целта ни е сега да дадем силен тласък и старт с най-тежките и най-сложните сгради. Това обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова пред БНТ.

„По стандартния метод със съфинансиране видяхме, че не се получава. Затова хората трябва да направят сдружение. Събират се на общо събрание и решават. Най-големите панелни сгради ще получат 100% финансиране. Програмата ще продължи до 2020 година. Става въпрос за големи блокове в големите окръжни градове. Хората имат да направят няколко стъпки. Правят сдружение на общото събрание и го регистрират в общината – безплатно.

После сдружението се регистрира в Агенцията по вписванията и се получава Булстат. После се подава заявление в общината за сдружението. Общината ще проведе обществени търгове, като ще назначи проверяващи, които ще направят конструктивно и енергийно обследване на сградата. Те си дават мнението, а след това общината пуска обществена поръчка за избор на фирма.

Искам да добавя, че ние ще дадем безплатно и технически паспорт, което е много важно. Прави се проект и се започва работа. Ако има близо газификация, тя ще бъде вързана. Може да се сложат солари на покрива и т.н. Където има положена изолация, ще се прецени дали тя е добре направена. Ако всичко е нормално, тя ще си остане, като само ще бъде боядисана, за да няма кръпки, а всичко да е еднакво”, обясни Павлова.

Старата система за саниране поемаше 75% от парите при най-тежко пострадалите сгради, а сега те ще получават 100% финансиране, заяви Павлова. „Санирането по старата система беше много трудно да се направи”, допълни Павлова.

Тя уточни, че в страната трябва да се санират над 1 милион жилища в над 80 хиляди сгради. „Говорим за един процес, които започва тази година и ще продължи в следващите години. Тази програма ще трае много години напред. Това е програма с която искаме да дадем по-силен начален тласък за саниране. Ще започнем с по-тежките сгради. Видяхме само, че със стандартния метод - санирането на старите сгради, не се получава”, каза Лиляна Павлова. Министърът на регионалното развитие и благоустройството посочи, че това 100% финансиране ще бъде отделено за големите сгради с над 36 апартамента в тях. Ако сградата отговаря на изискванията – да е панелна, стоманобетонна, да е над 36 апартамента, се подава заявление по образец в общината, която след като разгледа тази сграда и тя принципно бъде одобрена, че е допустима, общината паралелно, с този процесще проведе обществена поръчка да се избере първо одитор, енергийно обследване да се направи на сградата и много важно – конструктивно обследване, посочи Павлова. Тя допълни, че се цели сградите да достигнат технологичен клас „С”, като каза, че частичното саниране няма да бъде премахвано.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини