Живата елха трябва да се аклиматизира, преди да я засадим

Българите все повече предпочитат живи коледни дръвчета, въпреки че са по-скъпи. Модерно е да си „еко", но това не се изчерпва само с покупката на елха в саксия. След отминаването на Коледа и Нова година възниква дилемата как да се погрижим за живото дръвче, така че да оцелее.

За да спасим коледното дръвче, не е достатъчно само да го боднем в дупка в земята. За да се прихване и оцелее елхата, е нужно да се спазят определени правила.
Хубаво е дръвчетата да не се държат повече от 3 седмици на топло, защото така растението може да се подготви за пролетта и да измръзне, щом бъде изнесено навън. След края на празниците дръвчето постепенно трябва да се приготви за зимния студ. Това обаче не бива да става внезапно, защото елхичката може да се стресира от студа и да изсъхне.

Дръвчетата трябва да престоят минимум седмица на хладно и светло място, след което без проблем може да бъдат изнесени на балкона. В случай че не разполагате с такова място, дръвчето може да бъде поставено на завет в двора в по-топъл ден или при снеговалеж.

Пръстта в контейнера трябва да се поддържа постоянно влажна. Дръвчетата не трябва да се наторяват, тъй като те са в състояние на покой.
Коледното дръвче трябва да се засади на открито преди започването на вегетационния сезон през март или началото на април.

Търсенето расте

Всяка година по Коледа горските стопанства отчитат повишение на търсенето на живи дръвчета. През 2013 година на пазара бяха предложени 9000 дръвчета в саксии. Тази зима са продадени над два пъти повече - 20 000.


Сухите дръвчета могат да се рециклират

Традиционно седмица-две след отминаването на коледните и новогодишните празници около кофите за боклук започват да се въргалят сухи елхи, клонки, иглички и кръстачки. По този начин дръвчетата се похабяват, защото те са възобновяем ресурс, който при добро желание намира множество приложения.

В САЩ и Западна Европа около 93 на сто от отсечените коледни елхи се рециклират или се използват по програми за защита на местообитанията на птици, бозайници и дребни риби. В Ню Йорк ежегодно се провежда фестивал, по време на който жителите на града предават сухите си коледни дръвчета.

Сухите елхи
пазят живите
растения

В енергийноефективните страни сухите иглички често се поставят като килими върху повърхността на почвата. По този начин се подобрява растежът на растенията, като се запазва почвената влага. Сухите иглички имат свойството да запазват по-висока температура на повърхността на почвата и да я излъчват през нощта, когато е по-студено. По този начин се ограничава стресът на растенията през зимата и през циклите на замръзване и разтопяване на снежната покривка. С други думи, растенията се опазват от измръзване през зимния период.

През лятото същият килим от сухи иглички пази почвата прохладна, тъй като я предпазва от излагане на пряка слънчева светлина и предотвратява изсушаването, като задържа влагата в нея. Също така я опазва и от появата на едногодишни плевели.

Той също така предотвратява ерозията на почвата вследствие на силни дъждове, намалява и прякото въздействие на силния дъжд върху най-горния слой на почвата. Естественото разграждане на елхата осигурява допълнителни хранителни вещества за растенията, както и закрила от атмосферните влияния.

Елхи стават
„къщи" за
малки рибки

Друг начин, по който може да се оползотвори повяхналата елха, е поставянето на клонките й в река. Така се създават скривалища за рибки и други водни обитатели. Сухите елхи са лакомство за водните насекоми, които пък са основна храна за повечето видове риба.

У нас
ги правят
на компост

У нас също се полагат усилия за употребата на отсечените елхи. Столичани могат да се информират от сайтовете на районните кметства в кой ден почистващите фирми събират едрогабаритни отпадъци и тогава да изхвърлят сухите дръвчета край кофите за боклук. В кварталите "Симеоново", "Бояна" и "Горна баня" са обособени места за изхвърляне на едрогабаритни отпадъци. Веднъж събрани, елхичките попадат в инсталацията за добив на компост. Процесът на компостиране продължава около 8 месеца до получаването на хумус, с който почвата се облагородява.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини