Влаковете в Германия спряха заради стачка

Тереза Мей отмени гласуването на споразумението за Брекзит

Столичната пожарна провежда тактическо учение тази вечер

Пожар пламна в кооперация в Благоевград, две жени са пострадали

Наш рефер в групите на Шампионска лига

Иванчева към Ваклин: Я подгответе е’но дарение (СТЕНОГРАМИ ОТ СРС)

Ученици от Горна Оряховица се запознаха с най-новите технологии в медицината

Марая Кери пусна палаво коледно видео

Божинов: Биляна ме направи мъж

Поскъпва двойно разходката в зоопарка на Варна Входът за най-малките остава безплатен

Движението по магистрала „Тракия“ при 89 км в посока София е само в активната лента

„отГОворните“ дариха дрехи на три социални центъра

Не футбол, а война

Депутатът от БСП Явор Божанков: Отклоняването на трасето на АМ „Русе-Велико Търново“ на 40 км е предателство към общини Горна Оряховица и Лясковец

Клиентите на А1 вече могат да заплащат покупки от App Store и iTunes с месечната си фактура

Пак предлагат фискален съвет

Парламентът ще направи втори опит да приеме закон за фискалния съвет, за да отговори на изискванията на Брюксел. Новите текстове вече са публикувани на сайта на Министерството на финансите.

С тях се урежда създаването на фискален съвет към парламента от петима икономисти, които ще се избират с мандат 6 години. Членове на съвета може да са и чужденци. Съветът ще наблюдава бюджетната политика на правителството, ще следи макроикономическите прогнози и ще изготвя анализи и препоръки.

Със закона се въвеждат и автоматични корективни механизми, които ще се задействат при големи отклонения от планирания структурен дефицит. Значителните разминавания ще могат да се установяват както от финансовия министър, така и от фискалния съвет. Ако бъдат открити отклонения, финансовият министър ще трябва да представя пред кабинета корективен план.

Членовете на съвета трябва да имат „високи нравствени качества“, да са икономисти с минимум магистърска степен. Освен това трябва да имат поне 10 години опит в областта на икономическия анализ или в управлението на публичните финанси.

Предишното Народно събрание също обсъжда такъв законопроект, но не можа да го приеме окончателно заради политическата нестабилност. Създаването на фискален съвет обаче е задължително, защото така страната ни ще отговори на изискванията на евродирективата 2011/85/ЕС. Крайният срок за транспонирането й е изтекъл в края на 2013 г. Заради закъснението срещу България е заведена наказателна процедура.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.