Пак предлагат фискален съвет

Парламентът ще направи втори опит да приеме закон за фискалния съвет, за да отговори на изискванията на Брюксел. Новите текстове вече са публикувани на сайта на Министерството на финансите.

С тях се урежда създаването на фискален съвет към парламента от петима икономисти, които ще се избират с мандат 6 години. Членове на съвета може да са и чужденци. Съветът ще наблюдава бюджетната политика на правителството, ще следи макроикономическите прогнози и ще изготвя анализи и препоръки.

Със закона се въвеждат и автоматични корективни механизми, които ще се задействат при големи отклонения от планирания структурен дефицит. Значителните разминавания ще могат да се установяват както от финансовия министър, така и от фискалния съвет. Ако бъдат открити отклонения, финансовият министър ще трябва да представя пред кабинета корективен план.

Членовете на съвета трябва да имат „високи нравствени качества“, да са икономисти с минимум магистърска степен. Освен това трябва да имат поне 10 години опит в областта на икономическия анализ или в управлението на публичните финанси.

Предишното Народно събрание също обсъжда такъв законопроект, но не можа да го приеме окончателно заради политическата нестабилност. Създаването на фискален съвет обаче е задължително, защото така страната ни ще отговори на изискванията на евродирективата 2011/85/ЕС. Крайният срок за транспонирането й е изтекъл в края на 2013 г. Заради закъснението срещу България е заведена наказателна процедура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес