Московски: Росен Желязков притежава всички необходими качества да се справи с предизвикателствата в сектора

Откриха нова компютърна зала в Професионална гимназия по текстил и лека промишленост в Благоевград

Валери Сименов: България загуби 1 седмица с назначаване на новите министри Няма разколебаване в позицията на България за Унгария, заяви вицепремиерът

ДДС при отдаване на имот под наем

Цецка Цачева се срещна с главния прокурор на Бавария Акцент на разговора им бяха двустранното сътрудничество по наказателни дела и прилагането на Европейската заповед за арест

Проблеми в растежа на детето издават куп болести 2/3 от малчуганите с отклонения у нас не се лекуват

Премиерът на Малта: Европейските лидери са почти единодушни, че трябва да бъде проведен втори референдум за Брекзит

Две условни присъди за смърт на „Хемус“

Нинова: Борисов делегитимира решението на кабинета за Унгария с думите, че то няма правна сила и е за някой ден

Министър Петя Аврамова: Приоритетите ми в работата ще бъдат ефективност, качество и контрол

Цветанов: Нанков да остане зам.-министър, „за да се продължи работата по тол системата примерно и по всички останали програми“

Драгомир Стойнев: Оставката на третия кабинет на Борисов ще отприщи процеса по оздравяване на държавата

Валентин Радев: Ще се върна в НС, ще бъда отново член на Комисията за отбрана и вътрешна сигурност

Премиерът Борисов: Изразихме ясно позицията си в подкрепа на Унгария с гласуването на нашите евродепутати (ВИДЕО) Вчерашното решение на кабинета е било, ако се стигне до вот за задействане на санкциите

Новият министър на вътрешните работи Младен Маринов: Преди всичко ще спазвам приемствеността

Пак предлагат фискален съвет

Парламентът ще направи втори опит да приеме закон за фискалния съвет, за да отговори на изискванията на Брюксел. Новите текстове вече са публикувани на сайта на Министерството на финансите.

С тях се урежда създаването на фискален съвет към парламента от петима икономисти, които ще се избират с мандат 6 години. Членове на съвета може да са и чужденци. Съветът ще наблюдава бюджетната политика на правителството, ще следи макроикономическите прогнози и ще изготвя анализи и препоръки.

Със закона се въвеждат и автоматични корективни механизми, които ще се задействат при големи отклонения от планирания структурен дефицит. Значителните разминавания ще могат да се установяват както от финансовия министър, така и от фискалния съвет. Ако бъдат открити отклонения, финансовият министър ще трябва да представя пред кабинета корективен план.

Членовете на съвета трябва да имат „високи нравствени качества“, да са икономисти с минимум магистърска степен. Освен това трябва да имат поне 10 години опит в областта на икономическия анализ или в управлението на публичните финанси.

Предишното Народно събрание също обсъжда такъв законопроект, но не можа да го приеме окончателно заради политическата нестабилност. Създаването на фискален съвет обаче е задължително, защото така страната ни ще отговори на изискванията на евродирективата 2011/85/ЕС. Крайният срок за транспонирането й е изтекъл в края на 2013 г. Заради закъснението срещу България е заведена наказателна процедура.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.