13 млн. за спасяване на „Св. Ал. Невски“ иска Синодът

13 милиона лева са поискали от Светия синод на Българската православна църква от държавата, научи „Труд” след вчерашната среща на патриарх Неофит и премиера Бойко Борисов. Средствата са нужни за ремонт на храм-паметника „Св. Александър Невски”, сградата на Богословския факултет, на Софийската духовна семинария и на Синодалната палата.

Източници от Синода обясниха, че сградата на Богословския факултет буквално пада в резултат на разбитите преди години носещи колони, когато под сградата е бил направен трезор за банка „Биохим”. Синодалната палата също се нуждае от ремонт, там е поправен покривът, но старците имат до доплащат 80 000 лева. Храмът „Св. Александър Невски” е в окаяно състояние.

Премиерът пое ангажимент държавата да търси средства за реставрацията на храм-паметника „Александър Невски”, както и за ремонт на Богословския факултет, съобщиха от Министерския съвет. Според запознати задачата да се търсят пари е възложена на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев. Сградите могат да бъдат ремонтирани с европейски средства, ако се защитят проекти.

„Трудностите, пред които обществото ни беше изправено през изминалата година, върнаха мислите ни към вярата и желанието да се смирим. Убеден съм, че всеки извлече своите поуки в търсенето на най-верния път за развитието на държавата”, заявил министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с патриарх Неофит.

Двамата остро осъдили всички прояви на тероризъм и изразили солидарността си с жертвите от нападенията в Париж и френския народ.

Патриарх Неофит пожела на министър-председателя сили и успешен мандат.

„Нашата вяра е нашият щит”, казал премиерът Борисов на владиците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини