Шефчович обсъжда в Москва проблемите на България заради спирането на Южен поток

Зам.-председателят на Еврокомисията и комисар за енергийния съюз Марош Шефчович ще обсъди проблемите, които спирането на "Южен поток" е създало на България, по време на посещението си в Москва.

Шефчович е изразил надежда пред РИА "Новости", че първата среща на страните от "Южен поток" ще се проведе в София.

В началото на декември страните от ЕС решиха да създадат работна група за газопровода, който бе спрян от Владимир Путин. Предполага се, че първата стъпка на тази група ще бъде разработването на план по интеграция на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа. По време на визитата си в Москва Шефчович планира да обсъди проблемите на България във връзка със спирането на "Южен поток". Това той е казал в интервю за РИА "Новости".

"Нашата позиция не се е изменила - всеки проект на територията на ЕС трябва да е съгласуван с правилата на ЕС. Правителството на България се стреми да развива газовите връзки на страната, в това число и укрепване на газовите връзки на България с други страни от региона". Според него " в този контекст газовите хъбове могат да играят важна роля в развитието на регионалните връзки".

"Инициирах създаване на работна група на високо равнище, състояща се от страните в ЕС, свързани с "Южен поток", включително и България. Европейската комисия ще координира разработката и изпълнението на трансграничните проекти, а също така и на трансевропейските проекти, помагащи за диверсификацията на газовите доставки в региона. Съгласих се с министър-председателя на България, че първата среща на тази група ще бъде в София", каза Шефчович.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят