Стоилов: Тонът на Цветанов не отговаря на тежките проблеми на страната

Очаквах по-амбициозни ангажименти за развитието на страната от ГЕРБ. Тонът на речта на Цветанов днес не отговаря на тежките проблеми на страната. Това заяви Янаки Стоилов в декларация от името на ПГ на БСП Лява България.

Щатни политически проповедници продължават да ни ръсят с мантрата, че все някога ще достигнем до благополучие. Политици и медии отново зоват за реформи, които се представят като фатален ритуал, който трябва да отрече всяко разумно действие. Но тези пазители на истината нямат интерес да признаят, че светът и Европа са навлезли в нов свят, добави Стоилов.

Според него, за да запазим свободата не само на словото, трябва да се противопоставим на социалните разделения, да не премълчаваме трагедията на стотици хиляди в Европа и по света. "Това може да се постигне с радикална промяна. Още през декември правителството трябваше да представи управленска програма, такава няма и до днес. Кабинетът е по-отзивчив към кръговете, които му помогнаха да дойде на власт. В тази ситуация на политическо недоверие пазачът на фара няма как да се отдаде на собствените си неволи. Затова БСП е призвана да защити хората на труда и всички, които искат да помогнат на българската нация да излезе от блатото на прехода. Отстояваме нашата програма, насочена към заетост, достойни доходи, достъпни здравеопазване и образование", заяви Янаки Стоилов.

От БСП ще внесат законопроект за тълкуване на Закона за облагане на доходите на физическите лица. Под натиска на синдикатите и на социалистическата опозиция в НС за тази година беше спряно покачването на възрастта за пенсиониране. Правителството на ГЕРБ спря 14 социални плащания в полза на майките и децата. Държим държавата да финансира държавните и общинските училища, да се увеличи социалната роля на училището. Продължаваме усилията за ограничаване на монополите чрез промени в закона за конкуренцията, отбеляза Стоилов. Той заяви още, че е хроничен проблемът с масовата престъпност. За кратко време бяха извършени няколко предумишлени убийства за разчистване на сметки и призоваваме органите да си свършат работата. Бяха спрени влакове. Настояваме за промяна на приетото решение от БДЖ. Това ако не стане, ще продължат протестите гражданите, синдикатите, против сме приватизацията на БДЖ. Това допълнително ще изтощи железниците, каза Стоилов.

Той съобщи и че, от БСП предлагат да се създаде временна комисия, която да проучи състоянието на пенсионните фондове. Днешното правителство е рекордьор по външни заеми, предвижда да изтегли 8 млрд. лева. След като пропиляхме възможността за големи енергийни проекти, трябва да се опрем на собствените си сили, но това няма как да стане без нов социално-икономически модел в подкрепа на малките и средните предприятия. Няма как да постигнем значителен растеж без програма за реиндустриализация, посочи Стоилов.

Той допълни, че правителството е в плен на сервилна външна политика, лишена от визия и национално достойнство. Лутането в енергетиката и липсата на пряк диалог е потвърждение на тази констатация. Направили сме предложение за преразглеждане на политиката на санкции и контра санкции. Проблемът с бежанците отново чука на нашата врата. България е достигнала своя пределен капацитет и ние трябва да се погрижим за интеграцията на хората, които вече са на наша територия, заяви Стоилов.

Той подчерта, че през 2015 г. се навършват 25 години от първите многопартийни избори в България. Нека да се намали купеният и корпоративен вот, ще следваме примера на нашите предшественици-социалисти. За съжаление правителството не показва нито посока, нито дава сигурност на гражданите, не отстоява националните позиции, няма виждаме за нов модел за развитие на страната. Нашата задача е доколкото можем да запълваме тези празноти. Ще отстояваме правата на българските граждани, които искат да участват във възстановяването на съвременна България, каза още Стоилов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини