Майстори от Габрово участват в инициативи на Националния музеен комплекс АСТРА в Румъния

Гришо и Никол разменят ласки в Сен Тропе

Участието в ERM II засега се отлага Целта е партньорите да са сигурни, че финансовият ни сектор е стабилен, а рисковете са управляеми

Д-р Дечо Дечев: Приех поста в НЗОК, защото мисля, че ситуацията по-тежка не може да стане

Румен Порожанов: Все още не е ясно как точно чумата по животните е дошла у нас

МВнР: Няма данни за пострадали българи при стрелбата в Торонто

Александър Симов: „Визия за България” е за цялостна реорганизация на държавата 20% от най-богатите у нас взимат 8 пъти повече от 20% от най-бедните

Кое докарва мъжа в прединфарктно състояние, а жената в предоргазмено?

120 полицаи се командироват всеки месец в „Слънчев бряг”

Макрон наредил реорганизация на канцеларията си след случая с президентския охранител, бил протестиращи

С намалено работно време е монументът Акропола заради жегите

Очаква се днес да бъдат взети втори проби за чума по животните в село Болярово

Депутатът от БСП Петър Кънев: Проблемът в Странджа не е чумата, а обезлюдяването

Ограбената в кв. „Изток” твърди, че е била упоена

Започва изплащането на обезщетенията заради чумата в с. Шарково

Радан Кънев: Мнозина са изкушени да мислят само за следващите избори

Намираме се в началото на най-важния парламентарен сезон от много години насам. 2014 г. беше вътрешно критична за България, а България тогава удари дъното на кризата на властта, на финансите си. Оттласквайки се от това дъно, тя е в много лоша позиция да участва в решаването на международно тежките предизвикателства.

Това заяви Радан Кънев в изявление от името на ПГ на РБ от парламентарната трибуна. Мнозина от нас са изкушени да мислят само за следващите избори, а те са много скоро. Ако днес мислим само за местните избори, а след това само за президентските, рискуваме парламентарните да се наместят някъде по средата. Нашите приоритети през пролетната сесия на НС нямат и не бива да имат нищо общо с местните избори през есента. Нашите приоритети имат по-дългосрочен характер, добави Кънев. Той каза, че трябва да се положат усилия, които да върнат България на реформаторските релси.

„Ще търпим критика, че в програмата, която ще бъде публикувана в близките дни, липсват доста срокове, може би не е толкова лошо, защото повечето срокове бяха вчера. Веднага трябва да приемем реформата в системата на правосъдието, веднага да се формира мнозинство за конституционни промени. Това, което се случи в БНБ след фалита на КТБ, е показателно какво става, когато не се предприемат персоналните промени. Затънахме в едно блато, което рязко снижава доверието на гражданите в надзорните функции на държавата. Реформите в енергетиката, образованието и здравеопазването отдавна не търпят отлагане.

Отлагането на промените и затъването на сферите в дълбока корупция се отразиха тежко на всяко българско семейство. Стратегията за реформа в здравеопазването, законодателните промени, свързани с осигуряването, с лекарствата, трябва да бъдат приоритети, наред със стратегията за развитието на предучилищното и училищното образование, на висшето образование, посочи Кънев.

Според него, промените са в администрацията и обществените поръчки. „Оптимист съм за възстановяване на европейските фондове. Това, което направи правителството досега, не може да бъде отречено. Ние гласувахме в НС международно разследване на досиетата на КТБ, по това решение на НС към момента няма данни за реални действия, така че липсва инициатива от страна на администрацията по изпълнение на законодателната програма“, заяви Кънев. Той подчерта, че трябва да се изпълни ангажиментът за бъдещето и да се приеме с максимално съгласие еволюцията на пенсионния модел.

Изолираните решения на парче през годините само засилват рисковете. Трябва да се обърнем към пенсиите на днес работещите хора. Да мислим за демографската картина и да стигнем до общо решение, което да не бъде преобърнато, когато днешните управляващи станат опозиция. Къща се гради от основите. Трябва да гарантираме здравето и образованието на намалялото българското население и да решим за пенсиите.

Да си дадем сметка, че днешната численост и структура на администрацията и партийният характер на хората в нея, не отговаря на бюджета на днешната България, още по-малко на утрешната 6-милионна България. Нито една реформа няма реално и да се приложи, ако се налага в общественото съзнание като политиката или реформата на Москов, Горанов или Калфин, уточни Кънев. Той добави, че само общата политическа воля на мнозинството в НС и в правителството може да направи управлението реформаторско и полезно за гражданите. Българите нямат доверие на политиците и са винаги готови да ни накажат на избори, каза още Кънев

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.