Фандъкова: Метрото осигурява най-екологичния транспорт

Столичното метро осигурява най-екологичния транспорт. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след откриването на форума между Столична община и малкия и среден бизнес, предаде Фокус.

Фандъкова уточни, че при строителството на метрото се използват технологии, които позволят намаляване потреблението на енергия: "В новите линии, които изграждаме в момента и тези, които предстоят да бъдат пуснати през пролетта до "Бизнес парка" и Летище - София, са изцяло с LED- осветление, ефектът от което е два пъти по-ниско потребление на енергия в сравнение с енергоспестяващите осветителни тела, а в сравнение с обикновените 8-10 пъти. Такова осветление залагаме и в новата трета линия на метрото, която предстои да започнем през тази година".

Йорданка Фандъкова посочи, че инсталациите за преработка на биологичните отпадъци в Хан Богров са изцяло зелени. "Те са за производство на електричество. В същото време пилотният проект за осветление, който започнахме също е насочен към намаляване потреблението на енергия. Той започна миналата година с подмяна на осветителните тела по бул. „Цариградско шосе”. Мисля, че ефектът се вижда. Тази година предстои да бъде подменено осветлението в „Дружба”, Банкя и центъра на града и този пилотен проект, да ни позволи да направим нашата цялостна програма за подмяна на осветлението в София", каза Фандъкова. По думите й, това е тема, по която не е работено повече от 20 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини