Белгиец се предаде на полицията, твърди, че е съучастник на парижките атентатори

Белгиец се е предал сам на полицията в Шарльороа, като се е самоизобличил в съучастие с един от нападателите от атентатите в Париж миналата седмица, съобщават френските медии, цитирани от БТВ.

Мъжът е съобщил, че е преговарял с атентатора от еврейския магазин за доставката на автомобил и оръжие. Обиските в дома му са потвърдили данните и той е бил задържан. Досега мъжът има няколко присъди за контрабанда.

В ход е и проверка срещу полицай от белгийски произход, насочил оръжие срещу свой колега с марокански корени в хода на религиозен спор. Двамата се намирали в полицейска камионетка, охранявала шествието в неделя в Брюксел в защита на свободата на изразяване. На свадата са присъствали трима свидетели. Засега провинилият се полицай е отстранен от работа.

Медиите съобщават за уволнен журналист в изданията на групата "Сюдпрес", който възразил срещу редакционната политика. Уволненият не бил съгласен с публикуването на снимките на убитите в Париж джихадисти под заглавие "Справедливостта възтържествува".

Междувременно френският хуморист Дийодоне беше арестуван днес от парижката полиция в рамките на разследване за "възхвала на тероризма" и във връзка с атентатите миналата седмица.

В понеделник френското правосъдие започна разследване, след като Дийодоне заяви "Аз се чувствам Шарли Кулибали" по името на джихадиста, който уби четирима заложници евреи в магазин кашер и по подобие на лозунга "Аз шъм Шарли", издигнат в памет на жертвите от клането в редакцията на "Шарли Ебдо".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят