Къде е "Онова, което нямаме"?

Отговорът на въпроса от заглавието е - галерия "Лоранъ" в София. Там се откри изложбата "Онова, което нямаме", събрала произведения на пет български художника. Артистите са Росен Марковски, Николай Димчевски-Ника, Снежана Живкова, Силвия Чанева и Силвия Богоева.

В продължение на седмица, през декември 2014, творците си бяха устроили среща с четки и платна – на пленер в Копривщица. Резултатът може да бъде видян в галерията до 16 януари.

Проектът "Онова, което нямаме" е организиран от сдружение Ц.Е.Л и журналиста Мартин Карбовски. "Кръстихме го така, съвсем условно, защото съм си помислил тия дни, че в България винаги ще има хляб, винаги ще има какво да се яде, обаче има неща, които нямаме и те отчетливо ни липсват и ни боли от това, че ги нямаме. А, за да има човек нещо, за да го получи, за да го направи и сътвори, той трябва първо според мен да го нарисува. На салфетка, на камък или на пясъка да се нарисува – да се види как изглежда онова, което липсва и после да се направи и в живота.

„През годините, вече 20 години, влизам в къщите на чужди хора и виждам, че стените на новите българи са празни. Нямат много книги. Ако вляза в къщата на една жена, която е учителка по руски и е вече на 70-80, тя със сигурност ще има много книги. Но, ако влезеш в къщата на хора, които са на нашата възраст, се оказва, че ги няма тези неща. Не знаят какво да правят, нашето поколение, със стените си, не знаят как да ги запълнят, имат хубава мебел, но нямат нищо по стените. Това е много страшно според мен.... ", разказа Карбовски на откриването на изложбата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура