Детските градини в Търговище стават безплатни

Детските градини в Търговище стават безплатни и родителите няма да плащат нищо, съобщиха от общината. Таксите трябва да паднат от 1 март след гласуване на предложението на кметството в общинския съвет. Идеята е общината да поеме на 100% издръжката на всички над 1800 деца в града и селата, които посещават забавачките. Досега тя покриваше към 40% от реалните такси. Това ще струва на местния бюджет към 470 000 лв. годишно и ще бъде за сметка на собствени приходи.

Предложението на общината за отпадане на таксите и мотивите за това са качени на сайта й, за да се запознаят всички с тях, казаха от кметството.

Добрата новина за родителите е станала възможна след закриването на кухните в отделните градини и пускането в експлоатация на т.нар. "кухня-майка". Тя приготвя храната за всички градски забавачки, като се реализират икономии от електричство, работни заплати и други. Спестените пари от нея, икономиите от саниране на сградите и високата събираемост на местни приходи давали възможност общината да покрие напълно таксите за децата.

Докато от кметството готвеха изненадата, самите родителите подеха подписка срещу недоброто качеството и недостатъчно количество на храната в градините. Те се жалват, че малчуганите често получавали филии хляб с пастет, халва или други допълнения, които трудно можело да минат за здравословни. Количеството също не било достатъчно.

От общината реагираха, че "кухната майка" работи от по-малко от месец и проблемите се решават в движение. Взели са мерки за подобряване на положението. Планира се да се увеличи и окладът, който сега е 2 лв. и трудно може да осигури разнообразна и питателна храна.

Яслите остават с такси, като в бъдеще ще се търси начин и там паднат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони