Шефът на БДЖ: Предвижда се да бъдат спрени още 81 влака

На първият етап бяха спрени 38 влака, на втория се предвижда да бъдат спрени още 81 влака. Това заяви Владимир Владимиров, изпълнителен директор на холдинг „БДЖ“ ЕАД по време на заседание на ресорната парламентарна комисия.

„Ако субсидията за БДЖ се запази в размер на 140 млн. лв. ще има недостиг от 12,5 млн. лв. за извършване на най-наложителните ремонти”, предупреди Владимиров и допълни, че санитарния минимум за ремонти е 25 млн. лева. Според него ефектът от мерките от спиране на влаковете и намаляване на персонала, ако започнат, няма да могат да дадат реално проявление през тази година в пълния си ефект, тъй като има колективен трудов договор, който изисква от БДЖ определена процедура.

„Няма да може да реализираме тези мерки за по-кратък период от 6-7 месеца. На освободените служители трябва да бъдат платени около 6 работни заплати. Ние сме се съобразили с бюджета прогноза за 140 млн. не само за 2015, а за 2016 и 2017 г.”, обясни Владимиров.

Изпълнителният директор на БДЖ поясни, че процеса за нотификация от ЕС е труден за дружество, което е на загуба. „Дружеството трябва да покаже начин, по който вече няма да бъде на загуба, както и да представи по-дългосрочна визия. Бяха спрени 38 влака на първия етап, на втория се предвижда да бъдат спрени още 81 влака”, каза още Владимир Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес